Kolumne

petak, 28. listopada 2016.

Sonja Smolec | Ljiljana Jelaska: Cimbuli-cumbuli


Mala vještičica (da baš tako, ovo je dvostruka umanjenica, odnosno pleonazam s namjerom), uvući će se u srca malih čitatelja i onih koji još uvijek ne znaju čitati pa će to za njih učiniti njihovi roditelji, djedovi bake, starija braća i sestre...

Izuzetan dvojac Jelaska – Dukić, napravio je pravo malo čudo-knjigu. Simpatične ilustracije prate radnju knjige koja je sve samo ne uobičajena, dosadna, jednolika.

Što to ima u svijetu vještica? Je li cam ikad palo na pamet da bi se jedna vještica mogla suprotstaviti svom klanu i biti iz njega istjerana? Upravo to se desilo maloj vještičici Dobri... No, hajde da vam napokon objasnim zašto ju tako dvostruko umanjujem. Jednostavno zato jer ona zaista i je mala. Osim toga, zna letjeti. Nemojte se sada samo javiti s onim „Naravno da leti, vjerojatno leti na metli...“ E, pa... – nije tako. Ona poput Zvončice iz Petra Pana leprša uokolo, prema potrebi mijenja mjesto gdje se nalazi, a pritom pomaže i svojim novim prijateljima. Kako? To je barem jasno.

Kakva bi ona bila vještica ako ne bi kuhala i mućkala čarobne praške i čarobne napitke? Ima li toga? Nema...


I što je sad ovo? Mislim kad podvikne ili šapne Cimbuli ... ili Cumbuli? Podsjeća li vas to na čiribu čiriba? Abrakadabra? Ako ne, onda zasigurno niste pročitali dovoljan broj bajki. Cimbuli!!!

Krenimo redom, premda to uvijek i ne mora biti tako. S bajkama se nikad ne zna. Što se desi kad vještičica na svom putu upozna pauka? Ili kad upozna puža Brzimira? Među njima se stvara divno prijateljstvo. A tko to živi u bari uvjeren da je najbolji pjevač? I tko leti zrakom i viri iz džepa?

Što je to toliko važno kako bi se očuvala ravnoteža u prirodi? Nije to ona ravnoteža kao kad hodate po rubu ... nečega pa vam se oklizne, ali rezultat bi mogao biti jednak. Što trebamo učiniti da nam priroda ne padne „na guzu?“ ili da ne razbije koljena, odere laktove... Cumbuli...

Da bi saznali sve to pa i ostale detalje iz ove prekrasne knjižice, morate ju imati. To je jedini način da upoznate Martu, Jana i sve druge likove koji su svi jednako važni. A kad ju budete imali, od nje se nećete moći razdvojiti. Eto, ja sam velika i ne dam je nikome.

Naklada: Studio TiM Rijeka

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.