Kolumne

ponedjeljak, 6. lipnja 2016.

Zlatko Majsec | Piromanova pobjeda


…„Časni sude, mom klijentu nije dobro dok promatra šumu koja ne gori“ - obraća se sucu odvjetnik piromana optuženog za podmetanje požara na jednom hrvatskom otoku.

„Hm, hm, kako to mislite - nije mu dobro?“ - nervozno priupita sudac.
„Steže ga u prsima kad ugleda šumu nezahvaćenu vatrom. On zapravo nema želju paliti visoko raslinje, samo ga ne može podnijeti nezapaljenog. Obuzme ga tahikardija i jako preznojavanje, katkad čak i od same pomisli na drveće koje ne guta plamen. Toliko se znoji da bi mogao gasiti manje požare.“

Optuženi piroman nato se prvi put oglasi:

„E da sam to znao, ni kap znoja ne bi prolio dok sam potpaljivao.“
„Šuti budalo, sudac će misliti da se sprdaš s njim“ -diskretnim šaptom na njega zareži odvjetnik.
„Pa ti si prvi počeo sa forom o znoju, kretenu odvjetnički!“ -  uzvrati mu piroman, ne mareći previše za volumen svog glasa.
„Ma to je drugo.“ - pomirljivo će odvjetnik. - „Poznajem dobro ovog suca. Pred mirovinom je. Puna mu je kapa ovog posla i sklon je izricanju blažih kazni kad ga se tijekom suđenja malko nasmijava“.
„Molim uvaženi sud za dopuštenje da se branim sam.“ - obrati se piroman mjerodavnom arbitru.   
„S kojim to razlogom zahtijevate?“ - rutinirano priupita sudac.
„Nisam zadovoljan svojim odvjetnikom. Uvjeren je u svoju stručnu superiornost, ali svojim istupima samo još više kompromitira moj već ionako nezavidan položaj“.

U poroti se sa svojeg mjesta demonstrativno podiže plećati Dalmatinac uz povik prema okrivljenom:

„Ajde Neron ne seri! Sidi dole i muči!“

U poroti počne komešanje. Iznenadni muževni istup kolege ostavlja snažan dojam na jednu porotnicu. Prigušenim kašljem pokušava izbaciti netom nastalu grudicu sline u grlu, rukom prolazi kroz kosu i ravna nabore na suknji.

„Vaša zadnja rečenica ide i vas, uvaženi porotniče.“ - mirno dometnu sudac muževnom kolegi, ne dopuštajući daljnje rasplamsavanje već započetog žamora. Macho porotnik se, uz mrštenje,  prekriženih ruku zavali nazad u stolac. Bijesno se nagne prema dlakavom uhu jednog kolege i u njega šapne kako mu se pravni sustav ove države gadi.

„Što se tiče zahtjeva optuženog da se brani sam, uvažava se“-  nadometne sudac.

Lice odvjetnika poprimilo je boju zida koji se nalazio iza njega. Stao se tresti i uz golemu muku svladavati potrebu da suca pošalje u tri.. ma šta u tri.. najmanje u četiri.. Ipak, šutke je skupio svoje papire sa stola, pospremio ih u crnu aktovku, prezirnim pogledom ošinuo svog klijenta i spuštene glave napustio poprište sudske bitke.

Sudac se, skidajući naočale, obrati optuženiku:

„Nemojte si umišljati da ste ovim potezom profitirali.“

Ohrabren ovim sučevim komentarom muževni porotnik opet se nije mogao suzdržati: „Sljedeće što ćeš u životu zapaliti bijedniče, biti će srce nabildanog ćelavca s kojim ćeš dijeliti zatvorsku ćeliju.“

„Gledaš previše filmova, seronjo!“ -  kontrira mu piroman.
„Prokletniče!, dere se porotnik. „Ugrozija si ljudske živote, životinje pretvorio u beskućnike, sj.ba tisuće hektara šume i zauvik nam iz kraja otjerao turiste! Osobno ću se pobrinut da te u ćeliju smjeste s nekim ko će ti ga rado smjestit!“
„Mir u sudnici! Porotniče imate opomenu pred isključenje! - zaurla i sudac.
„Je.ate ovo je ka u školi? Šta će mi i stari morat doć na roditeljski kod vas, a? - mangupski priupita porotnik.

Dok sudac zaštitarima daje nalog da muževnom lajavcu upriliče nemuževni ispraćaj iz sudnice, očarana porotnica svom kolegi- junaku u znojni dlan gura papirić sa svojim brojem mobitela. Koji trenutak kasnije sjetila se da je udana. To još više zapečati njeno uzbuđenje čitavom situacijom.
… prije izricanja konačne presude optuženik je u svoju obranu ponudio svoj završni iskaz:

„Poštovani sude, proglasite me nevinim i pred svima se svojom krvlju zaklinjem da ću umjesto šuma odsada spaljivati isključivo samo strane banke u Hrvatskoj. Dajte mi priliku da na koristan način vratim svoj dug društvu. Potpale ću vršiti isključivo noću kako bi se izbjegle ljudske žrtve. (tu zausti da nastavi s izlaganjem, ali službena  procedura je nalagala prekid završnog iskaza optuženog ukoliko se u njemu kriminalne radnje spominju u pozitivnom kontekstu)

Po izlasku iz sudnice, sudac se svojim sivim passatom uobičajeno odvezao do obližnje pivnice. Odložio je sako i sjeo za svoj najdraži stol. Pripalivši cigaretu sjetio se svojeg kredita u švicarskim francima. Bacio je pogled prvo lijevo, pa desno, ne bi li se uvjerio da ga nitko ne može čuti. Ne mareći previše za volumen svoga glasa ispalio je: „Je..te, pa nije ovaj ni tak lud!“

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.