Kolumne

četvrtak, 21. travnja 2016.

Triesduja 2. dio u Udruzi Halubajki Viškovo


20. travnja 2016. u organizaciji Udruge za kulturu "Ča?" i Mažoretkinja Halubajki održano je književno druženje sa spisateljicom Tatjanom Udović na kojemu je autorica predstavila svoj novi roman "Triesduja 2. dio".

U romanu koji opisuje posebnu mikrokulturu - vožnje tinejdžera prema opatijskim školama i povratak iz njih, autorica je nastojala što više obuhvatiti kulturu Primorsko-goranske županije, pa tako neki od likova stižu iz općina riječke okolice te progovaraju o kulturi svoga kraja; primjerice o Halubajskim zvončarima kao nosiocima tradicije Halubja, što je mažoretkinje Halubajke posebno obradovalo.

U romanu su opisane razne dogodovštine iz triesduje, proizišle iz kreativnosti tinejdžera željnih akcije, poput light-showa (nasilnog gašenja svjetala u autobusu), vezivanja tuđe kose o dršku sjedala, brisanja ruku o tuđu kosu, provaljivanja tj. nasilnog ulaska u autobus, zaglavljivanja zvonca i time izluđivanja vozača.

Autorica se dotiče pitanja identiteta kao što su homoseksualnost i genetski poremećaj te drugih problematika koje sve češće zaokupljaju današnje tinejdžere, a s ciljem pouke prihvaćanja različistosti.

Triesduja 2. dio ima i humanu crtu. Naime, tinejdžeri iz romana samoinicijativno se organiziraju u humanitarnom radu te se povezuju s udrugama civilnog društva, čime se potiče mlade na isto – aktivizam u civilnom društvu, altruizam i humanitarni rad sa ciljem stvaranja boljeg i lijepšeg svijeta.

A kako izgleda ulazak u autobus, vidljivo je iz citata:

"Kako je Ive već prije pola sata stajao oslonjen o zadnja vrata autobusa, očekivao je da će prvi i ući. No šole je želio da svi uđu na prednja vrata i uljudno mu pokažu autobusnu kartu. Ivu je to razljutio.
- Uć' ću na ova vrata, ja ti kažem! - počeo je vikati. I stao je vući stranice vrata, sve dok nije primorao mehanizan da popusti. Vrlo brzo, peljao se Ive po stepenicama a Laj i Zoki pridržavali su vrata kako bi oni ušli sljedeći. Ugledavši Ivu kako zadovoljno sjedi na zadnjem sjedalu čuvajući preostala mjesta za svoje frendove, šole je povikao:
- Izađi van!
- Neću! - viknuo je Ive.
- Izađi! - naredio je ovaj ponovno.
- Ne.
- Zašto? - šole kao da je odlučio poćakulati s Ivom umjesto da silom riješi situaciju, kao što bi to mnogi vozači činili.
A Ive je imao iskren odgovor:
- Zato što sam debeo i zaglavit ćuuuu!! - izvikivao je.
Šole je shvatio da nema izbora pa je odustao od daljnjeg pregovaranja s Ivom. A onda je ugledao Laja, Silvana i Zokija kako na jednak način provaljuju u autobus i uskaču u nj, što ga je sasvim izbacilo iz takta.
- Ne provaljujte mi u autobuuuus!!! - urlao je - Razbit ćete gaaaaaaaa!!!
A Silvano je na to mirno odgovorio:
- Tr ćemo sejeno. Kad je to čuo, šole se počeo hvatati za glavu, čupajući kosu.“


Izdavanje romana potpomogli su: Primorsko-goranska županija, Grad Opatija, Grad Kastav, PSIDRA privatna psihološka praksa, ElconGeraetebau d.o.o., IMA - B&R d.o.o. - Antikvarijat-knjižara Studio, Sika Croatia d.o.o., "METALAC" d.o.o., , Travel Agency ADRIADAY, D4Web, ETEN d.o.o., Ordinacija dent. med. Mirjana Plišić, Kociper Company, Zajednički obrt "Konto", Aleksandra Drescher Cetina, Miryam baloni, Foto Chucha i Art film.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.