Kolumne

petak, 22. siječnja 2016.

Sonja Smolec | Matilda Mance: Nijemi svjedok


Spisateljica Matilda Mance pravo je otkriće. Radnju romana Nijemi svjedok smješta u naše krajeve stoga ozračje, imena likova, situacije i lokacije čitateljima su poznate i bliske.

Tema je aktualna hrvatska svakodnevica. Sve ono o čemu smo u poslijeratnoj Hrvatskoj čitali, slušali ili bili svjedoci, književnica je posložila u ovom romanu.


Likovi su ovdje "neki ljudi oko nas", naši susjedi. Nema nelogičnosti. Stil pisanja je jednostavan i rečenice kratke, logično prate brzu radnju, nema filozofiranja, tijek radnje uzbudljiv. Stil pisanja podsjeća na našega poznatoga književnika kriminalističkog i, tzv. autobiografsko – generacijskoga žanra, Gorana Tribusona.

Jednako kao i Tribuson i Mance ima svoga stalnoga policajca, istražitelja, nenametljivoga koji poput kostura drži sve na okupu i bez njega radnja bi se urušila jer njegova osobnost roman čini autentičnim te mu daje šarm što ga svaki istražitelj u romanu mora imati.

Bez obzira jesu li su krivci čitatelju poznati ili ne sadržaj ne gubi na napetosti i nestrpljivo čekamo da krivci budu privedeni pravdi. Autorica vješto poput pauka plete mrežu i uvlači nas u priču. Kad mreža uhvati čitatelja, drži ga i ne ispušta do zadnje strance knjige.
Radnja se lako prati, nema nedorečenosti. Čak i u najtežim trenucima pronalazi ono "gorušičino zrno" komičnosti.
Roman Nijemi svjedok predstavlja društvo ratnih profitera, osoba koje žele zaraditi bogatstvo preko noći preprodajom droge, utajom poreza, prostitucijom. Dakle, netko bi rekao, ništa novo i nepoznato. Upravo u tome i jest sposobnost Matilde Mance da gotovo iz svakodnevnih novinskih tekstova stvori napet kriminalistički roman.
Ljubiteljima ovoga žanra roman Nijemi svjedok bit će veoma privlačan te će se rado baciti na otkrivanje zločinaca i njihovo hvatanje. 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.