Kolumne

četvrtak, 29. lipnja 2023.

Čarolija ivanjske noći, održan prvi ''Nocturnus COOLture vestigia lasae - Dodir s umjetnošću''


Varaždinske Toplice ponose se slavnom poviješću i lječilišnom tradicijom dugom  više od dvije tisuće godina, od doba Ilira i Rimljana, o čemu svjedoče i danas rado posjećivane rimske iskopine  i ostaci hramova Jupitera, Junone i Minerve na autentičnom arheološkom lokalitetu, Aquae Iasae. 

U tom čarobnom prostoru u subotu, 24. lipnja, među zidinama nekadašnje bazilike održan je prvi međunarodni festival ''Nocturnus COOLture vestigia lasae / Dodir s umjetnošću''. Radi se o novoj, poetsko – slikarsko - glazbeno- terapeutskoj manifestaciji povodom obilježavanja ljetnog solsticija na  arheološko, ekološko, lječilišno turistički atraktivnoj destinaciji. 

Vođeni povijesnim tragom i željom da se umjetnost ponovno smjesti u prostor u kojem je obitavala u davnini organizatori su objedinili različite grane umjetnosti u jedinstvenu cjelinu predstavivši mnogobrojnoj publici poeziju, glazbu i slikarstvo autora iz Slovenije i Hrvatske.


U Ivanjskoj noći, kad krijesnice pronose svjetlost,  posebna je svjetlost večeri bilo gostovanje poetskog velikana,  profesionalnog glumca i književnika Enesa Kiševića sa suprugom Asjom Kišević. Oni su svojim poetskim interpretacijama uzburkali tišinu, zaustavili dah i probudili osmijeh. Prostorom su odzvanjali stihovi poput prvog pjevanja Eneide, jedno od najpoznatijih Vergilijevih djela, kojima je probudio prošlost, uskovitlao vrijeme. Veliki glumac i pjesnik, Enes, uz svoju poeziju govorio je stihove njemu dragih pjesnika fra Bonaventure Dude, Maka Dizdara i drugih. 

Uz glavnog gosta ovogodišnjeg prvog festivala publika  je uživala u poeziji još troje suvremenih pjesnika: Nenada Slukića iz Varaždina, slovenske pjesnikinje iz Velikog Mraševa, Nuše Tičar i pjesnikinje Vlatke Bošnjak iz Samobora.

 

U glazbenom dijelu festivala  virtuoznošću sviranja harfe  očarala je mlada višestruko nagrađivana, zagrebačka harfistica Tara Franjić, učenica na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor te mladi profesor glazbe iz Hraščine Trgovišća, Mihael Plantak, klavijaturista i gitarista, za ovu priliku pripremio je kantautorske skladbe uz gitaru.


Osim poezije i glazbe, poklonici umjetnosti uživali su u slikarskom performansu, koji se odvijao u hodnicima (labirintu) iskopina. Na platna su boje nanosili, bračni par Đurđica Nemec i Ivica Nemec iz Brezničkog Huma, te slikarica Snježana Novotny iz Kneginca, mlada autorica Snježana Novotny, svoj rad, teme voda, darovala je bardu hrvatske poezije, Enesu Kiševiću.


Na festivalu je po prvi puta pročitana  pjesma inspirirana lokalitetom i temom festivala  “Oda za najade”, pjesnikinje i liječnice Anke Dorić iz Varaždina, začetnice ideje o pokretanju ovakvog  umjetničko-terapeutskog projekta, koja je, proučavajući povijesnu  i legendarnu građu o topličkim nimfama  - čuvaricama izvorskih voda i njihovom  iscjeliteljskom utjecaju na ozdravljenje rimskih legionara i visokih vojnih i civilnih dostojanstvenika pronašla inspirativnu nit.

Boje svjetlosti su kroz svoj spontani osmijeh i igru darovali voditelji:  pjesnici i životni suputnici  Ljubica Ribić i Milan Novak te Ružica Kišur Šafranec i Josip Šafranec.  Ispred TZ Varaždinske Toplice, prisutnima  se  riječima  zahvale obratila  gđa Lana Husnjak, suorganizatorica samog projekta.  


Ljepotu festivala kojeg je prepoznao Grad Varaždinske Toplice, a organizacijski iznijele Udruga za promicanje kulture Ritam misli iz Varaždina , Udruga za književnost i kulturu Humščak iz Brezničkog Huma i Turistička zajednica Varaždinskih Toplica, publika  je prepoznala i nagradila svojom brojnošću i velikim pljeskom  sve izvedbe  prisutnih umjetnika. 

Sam program išao je i uživo putem Fb kanala, što je omogućila ljubiteljica poezije Renata Kožić, a fotografijama su događaj vješto popratili Damir Mrvčić i Miroslav Tičar.

Na malom domjenku nakon programa, organizatori su uz osmjeh zadovoljstva obećali prisutnoj publici ponovni susret za godinu dana te se nadaju kako će se iz godine u godinu ljepota umjetnosti ugnijezditi u stare iskopine te uz pomoć svih devet muza umjetnosti i života širiti i preko granica Hrvatske. Jer, umjetnost ne poznaje granice, a njena ljekovitost neka je  spomen na slavnu  lječilišnu povijest stanovnika topličkoga kraja  koja je obilovala visokom zdravstvenom tradicijom i kulturom. 


Radujemo se novom susretu na Ivanju noć 2024.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.