Kolumne

petak, 6. siječnja 2023.

Nikola Šimić Tonim | Olovka crta srcem – Hristovim



Olovka crta srcem – Hristovim. Hristo Petreski je pjesnik, pa gledajući te crteže dojma sam da su to odbjegle, u crtež pobjegle pjesme, pronađene i otkrivene u njemu, pjesme koje se nisu dale slovima, u crteže se skrile. Otkriva ih i otključava svaki znatiželjni pogled i one mu se odazivaju ljepotom tehnike, izvedbenom razinom, nevjerojatnom umjetničkom idejom, došlom kasno da ih se dokopa jedan Pablo Picasso.

Hristo Petreski, makedonski pjesnik crteža. Slika je kažu tisuću riječi, koliko je tisuća riječi u Hristovim crtežima. Oni nisu zatvoreni, sputani, zarobljeni, oni su uhvaćeni u trenu, u ljepoti trenutka, ideje, nadahnuća, onako kako se uhvati, ulovi pjesma. Inspiracija crteža. Ponornica pjesme. Zlatni rez olovke. U koliko smjerova i novi naslova mogao bi otići ovaj osvrt. Građe ima za likovne kritičare, fali samo novih istraživača. A ovi crteži vrijedni su odaziva, jer su svoji, jer su novi, krenuli iz točke nadahnuća i ostali otvoreni, ne zaustavljeni točkom na kraju, ostavljeni da se maštom onoga koji gleda docrtavaju.

Ima tu nešto, tu u tim crtežima, nešto od asocijacionizma nacionalnoga i vlastitoga, kreativne i futurističke siline. Crteži su ti prividno razlomljeni na vizije i prizore, umetke umjetničkih obreda crteža, odlučnih i smjelih linija pročišćenih čuvstava, istodobno u neobičnoj koherenciji.

Hristo Petreski (Kruševo, Makedonija, 1957). Profesor je na Sveučilištu ESRA u Skopju. Doktor znanosti. Objavio više od pedeset knjiga. Piše poeziju, prozu, kritiku i eseje. Dobitnik značajnih državnih i međunarodnih nagrada: Ivo Andrić, Gogolj, Aco Šopov, Racinovo priznanje. I toliko još…

Ali, recimo s toliko neupitnih pokrića, samostalnih izložbi, crteža, slika… Hristo Petreski je vrstan slikar. Nakon prvoga pogleda na Hristove slike prestaje potreba, traženja racionalne osnove za uvažavanje umjetnosti, osnove umjetničke, likovne kritike, ostaje samo osjećaj zatečenosti ljepotom, Hristovim umjetničkim duhom, umjetničkom dušom.







Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.