Kolumne

subota, 21. siječnja 2023.

Jelena Hrvoj | Petra Valković: "Zaboravljeni"/"Vraćeni"



Ovaj predivan rukopis me uhvatio u svoju šaku prije no što sam ga pročitala u cijelosti. Jedan je od rijetkih za čiji smo sinopsis jednoglasno rekli DA! S obzirom na količinu teksta (iako jako reduciran) i potaknuti iskustvom o tiskanju debelih knjiga, odlučili smo ovu fantasy krasotu pretvoriti u duologiju.
Kroz priču pratimo mladu Jillian Bard, djevojku čiji je život sve samo ne bajka. Po meni je jako fascinantno da se Jill kao lik u nijednom aspektu ne gradi kao slaba protagonistica koju treba spašavati, niti se velika količina gubitka reflektira u slabost. Naprotiv. Jill u ranom djetinjstvu gubi majku, na samom početku priče gubi oca koji pogiba pod misterioznim okolnostima, te brata. Zbog svih tih faktora uskoro mora saznati da je Pisac. Velik naglasak na "mora". Upravo zbog toga se kroz cijelu priču nameće pitanje koliko toga nam je ustvari sudbinski uvjetovano?
Uskoro se Jillian pridružuje duh Finn Moru; čuvar njenog oca, a sada njezina vjerna desna ruka na putu uspostavljanja ravnoteže između svijeta mrtvih i živih.
Ono što me se posebno dojmilo je koncept svjetova koje je Petra Valković stvorila, ali i hijerarhijska poredba duša; predivna priča o građenju dubokih spona prijateljstva koje nije u nijednom trenu romantizirano i dakako ona epska borba dobra i zla na samom kraju. Posebno bi voljela naglasiti činjenicu da radnja oba romana ne usporava u nijednom trenu. Savršeno je dozirana kako bi nam držala pažnju, a nije zasićena pretjeranim objašnjenima i opisima. Likovi su kristalno jasni, predivno razrađeni i šaroliki baš kakvi moraju biti. Na momente se čak kao čitatelj zapitaš ima li autorica uvid u zagrobno i ako ima, što li nas to čeka s druge strane.
Za sam kraj ću napomenuti kako ovaj roman mogu čitati djeca, adolescenti, ali i odrasli. Ima toliko slojeva da će zadovoljiti maštu svih generacija. Od mene apsolutna preporuka za ovu duologiju koju ćete pamtiti još dugo nakon čitanja. Domaće, a svjetsko u svakom smislu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.