Kolumne

četvrtak, 10. studenoga 2022.

Teatar poezije slavi čudesnog pjesnika Tina Ujevića

 


Sjećanje na Tina

U subotu 12. studenog 2022. u 11 sati u prostoru bivše gostionice Blato (danas restoran La Riseria, Gundulićeva18) Sara Renar, Irena Šekez Sestrić, Nikša Marinović i inicijator ovih susreta Goran Matović priređuju tradicionalni program Sjećanje na Tina. Ovim programom Teatar poezije obilježava 67. obljetnicu smrti velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića, stotu godišnjicu objavljivanja antologijske pjesme Visoki jablani i devedeset godina izlaska Ujevićeve treće zbirke poezije Auto na korzu.

U scenskom kolažu Sjećanje na Tina umjetnice i umjetnici obnavljaju izvanvremeni govor genijalnog pjesnika. U ovogodišnjoj svetkovini zastupljeni su antologijski poetski i prozni tekstovi: Proslov pred čitanje, Alkoholni sni, Džungla, Visoki jablani, Svakidašnja jadikovka, Pobratimstvo lica u svemiru, Igračka vjetrova…

Kako piše Tonko Maroević:
"Doista, Tinovo mjesto u našoj književnosti ishod je najčvršće odluke i najmanje sklonosti ikakvim kompromisima. Svu svoju erudiciju i kulturu on je uložio u stvaralaštvo, podredio slobodi svoje imaginacije, a filološka znanja i vještine upotrijebio je samo za preživljavanje."

Ujević je od 1940. pa sve do svojeg odlaska na drugu obalu 12. studenog 1955. bio redoviti posjetitelj gostionice Blato. Svoj zagrebački život rasporedio je između Nacionalne knjižnice, podstanarske sobice u Selskoj, Kazališne kavane i Blata. Za vratima gostionice Tin je pronalazio nove inspiracije i vodio genijalne monologe. Grad je doživljavao kao moderni topos pakla, a kavanu kao čistilište: Kavana je unikum senzacije, sredina između erotske emocije, dnevnoga snobizma, intelektualne radoznalosti i duševnoga traženja.


Gostionica Blato ušla je u memoriju grada uglavnom kao prostor u koji je zalazio od 1940. do 1955. Tin Ujević, najveći pjesnik hrvatskog jezika. Dok je u gostionici boravio Tin, to je bilo stanište njegova veličanstvenog duha. Kristalna kocka vedrine. Bila je osobita povlastica približiti se Tinu. Veliki mag riječi Zagrebu je dao sjaj duhovne prijestolnice. Tinovi monolozi i šutnje za vratima gostionice ušli su u legendu.

Kroz fragmente iz Ujevićeva opusa otvaramo novi živi dijalog s čudesnim pjesnikom.

Sjećanje na Tina obnavlja se svake godine na dan Ujevićeve smrti, pa će to i ove godine biti događaj bez kojeg je

Zagreb nezamisliv.


Ulaz na program Sjećanje na Tina je besplatan


Tin Ujević u Teatru ITD

Isti dan, u subotu 12. studenog 2022. u 20 sati u Teatru ITD Goran Matović i Sara Renar izvode scenski kolaž
San i ludilo. Goran Matović autor je kolaža, Sara Renar glazbe, Anica Tomić umjetnička je savjetnica a Marko Mijatović oblikovao je svjetlo. Nova verzija predstave posveta je Tinu i njegovu velikom interpretu Arsenu Dediću.

San i ludilo je izraz odanosti pjesniku koji je u Goranu Matoviću i Sari Renar dobio vjerodostojne tumače. U cjelovitoj viziji zrcali se lucidno i ispaćeno lice neumrlog Tina, koji u svakom vremenu traži i nalazi novu publiku kako je potvrdila oduševljena publika na nedavnoj premijeri u Teatru ITD.

Ulaznice za predstavu možete kupiti on line putem ulaznice.hr ili na blagajni Teatra ITD svaki dan od 11 -13h, te dva sata prije početka predstave. Cijena ulaznice je 60 kn. Studenti i umirovljenici ostvaruju popust od 50 % na blagajni (30 kn)


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.