Kolumne

četvrtak, 10. studenoga 2022.

Hrvatski pjesnici u svjetskoj antologiji pjesama Ukrajini

 

Valerio Orlić

Nikola Šimoć Tonin
Dva hrvatska pjesnika u svjetskoj antologiji pjesama podrške Ukrajini. Pjesmom podrške Ukrajini u borbi i otporu agresoru, na pravoj strani povijesti. I obadva pjesnika, jedina dva iz Hrvatske, oba iz Zadarske županije. Točnije: Nikola Šimić Tonin iz Zadra i Valerio Orlić iz Povljana.

Antologija je izašla na poljskom. Tiskana u Poljskoj. Knjiga pod naslovom: STOKROTKI na zgliszczach, Antologija vierszy o Ukraine, Antologiju je priredila i prevela pjesme poljska pjesnikinja Kalina Izabela Ziola.

Kalina Izabela Zioła vodeća svjetska - pjesnikinja, prevodilac, književni kritičar, novinar, animator kulture. Njene pjesme su prevedene na engleski, njemački, ruski, ukrajinski, francuski, talijanski, litvanski, bugarski, makedonski, bjeloruski, grčki, armenski, srpski, vijetnamski, mađarski, švedski, esperanto, kineski i objavljene u mnogim časopisima u zemlji i za u inostranstvu, u poljskim i međunarodnim antologijama i almanasima, kao i emitirana više puta na radiju i na televizijskim programima. 

Kalina Izabela Zioła
Godine 2012. objavljen je album pod nazivom „Magic“ koji sadrži 16 pjesama sa njenim stihovima, a 2017. album „Tobie ...“, koji između ostalih pjesama sadrži 9 njenih tekstova. Glazbu za ovu poeziju komponirao je i izveo Tomasz Batenczuk. 

Učestvovala je na mnogim međunarodnim pjesničkim festivalima i konferencijama, u zemlji i inostranstvu, između ostalog u Kini, Jermeniji, Nagorno-Karabahu, Litvaniji, S. Makedoniji, Hrvatskoj, Češkoj i Ukrajini. Član je Saveza poljskih književnika, član Književnog kluba 'Dabrovka' u Poznanju, član Udruženja svjetskih pjesnika Poetas del Mundo, tajnik Upravnog odbora Udruženja poljskih novinara i počasni član Saveza armenskih književnika, Saveza nezavisnih bugarskih pisaca, Saveza književnika Makedonije, Saveza hrvatskih književnika, Saveza Ukrajinski pisci... 

Predsjednica Nagrade kapitula dobrih ljudi. Potpredsjednik žirija: Nagrade za organsko djelo Maria Konopnicka, ekspresionistička nagrada FENIKS Tadeusz Micinski i književne nagrada IANICIUS Klemens Janicki. Član kapitula Evropske medalje za poeziju i umjetnost HOMER.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.