Kolumne

ponedjeljak, 7. studenoga 2022.

5. studenog 2022. održan je 2. Recital duhovne poezije Sveti Martin

 


U subotu 5. studenog 2022. održan je 2. Recital duhovne poezije Sveti Martin, svetac milosrđa i dijeljenja, u prelijepom Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu i predstavili zajednički zbornik radova Voda živa (naslovljen po pobjedničkoj pjesmi, nakon javno objavljenog  Natječaja i provedenog selekcijskih postupka od strane stručnog prosudbenog povjerenstva u sastavu: dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija, prof., izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič i Nikola Kristić, dipl.iur.). Tijekom programa publika je imala priliku uživo doživjeti virtuoznost mladog akademskog glazbenika, pijaniste Mihaela Plantaka kao i njegovog ponosnog oca, kantautora Maria Plantaka iz Hrašćine.

Nema ovdje mjesta ni govora o trenutnoj fascinaciji, radi se o svečanosti riječi za koju su postavljeni izvrsni temelji, koja treba nadživjeti sve nas jer postojanjem pridonosi gradnji ekumenizma ali i međureligijskog djelovanja. Značajno je i jedinstvo i ravnopravnost sva tri narječja hrvatskog jezika.




Ovogodišnji laureati su:

prva nagrada: Mira Šincek iz Varaždina s pjesmom VODA ŽIVA,
druga nagrada: Vlatka Bošnjak iz Samobora s pjesmom NADANJE,
treća nagrada: Tomislav Marijan Bilosnić s pjesmom SVETI MARTIN. 
Autori su nagrađeni uljem na staklu te uljima na platnu, darovima likovnih umjetnika Libe Peršinović Levi, Ivice Nemeca i Marije Čeber, buketima cvijeća Cvjećarnice Dada iz Brezničkog Huma, te buteljama vrhunskih vina Vinarije Šafran također iz Brezničkog Huma.

Pismeno pohvaljene pjesme:

MOLITVA ZA PJESMU, Anđelke Korčulanić; 
ROŽA I BOG, Nade Starčević Lopac;
SVE MOJE PUSTINJE, Maje Vidaković;
U TVOJE TOPLE MISLI, Evice Kraljić 
BEZ TEBE, Mirjane Kućas
SVETI MARTIN SIDI NA KONJU I DAROVE DILI, Marije Grgić.

Usmeno su pohvaljene 22 pjesme, posebno istaknute u Zborniku Voda živa. Počasnu kvalifikaciju zavrijedio je 75 pjesama i objavljene su u zborniku. Grafičko oblikovanje i pripremu za tisak odlično je napravio Radek Perši . Svjetlopis slike na naslovnici, ulje je na platnu Isus umire na križu, Marijana Sekovanića, a na poleđini zbornika, Sveti Martin daruje prosjaka (ulje na platnu) rad je Ivice Nemeca, brezničkohumskih slikara i voditelja Likovne kolonije Sveti Martin. Program Recitala vodili su Ružica Šafranec Kišur, urednica zbornika te Josip Šafranec, pjesnik, a Ana Tomašković s Hrvatske radiotelevizije snimila je materijal za prilog.

Po završetku svečanosti Recitala, u lijepo uređenoj crkvi Sv. Martina biskupa, nadahnuto je govorio vlč. Josip Vragović i sam pjesnička duša, podijelivši pjesnicima Božji blagoslov. 

Kasnije, u ozračju zajedništva, objedovale su se izvrsne delicije spravljene u Pokretnom Ugostiteljstvu "Nemčić" (Juraj Nemčić i Marko Andrašek), dostavljene u lijepi ambijent Vinarije Šafran gdje je vrhunski domaćin bio voditelj prodaje, agilni Danijel Mavriček. Pred kraj druženja dvoranom su se razlijegali ugodni zvukovi flaute, Sonje Kušec Bećirević, prof., a pjesmu okupljenih predvodio je Alija Bećirević.

Svesrdnu podršku programu i ove su godine pružili Općina Breznički Hum i načelnik Zoran Hegedić, Grad Novi Marof i gradonačelnik Siniša Jenkač, Vinarija Šafran i vlasnik Josip Tržec, Humko d.o.o. i vlasnik Stjepan Jakopčić, volonterka Đurđica Nemec, umjetnički savjetnik Mladen Grof Jerneić Erdody, Općina Breznica i načelnik Stjepan Krobot, Kulturni centar sv. Martin - Hrvatska, Turistička zajednica Grada Novog Marofa, Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Kulturni centar Ivan Rabuzin. 

Službene fotografije Recitala snimila je Renata Kožić.

Ružica Šafranec Kišur,
urednica zbornika Voda živa

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.