Kolumne

utorak, 2. kolovoza 2022.

Davoru Jašeku „Stijeg slobode“


Piše: Nikola Šimić Tonin

osmoj po redu manifestaciji domoljubne pjesme Stijeg slobode“ diploma manifestacije za doprinos domoljubnoj poeziji biti će uručena Davoru Jašeku.

Davor Jašek – pjesnik, novinar, glazbeni producent, ali prije svega skladatelj koji i nakon 50 godina bavljenja skladanjem, još uvijek piše i sklada za brojne izvođače.

Prvu skladbu objavljuje u tinejdžerskim danima. Njegove pjesme izvode najpoznatiji hrvatski pjevači: Tereza Kesovija, Kićo Slabinac, Milo Hrnić, Ksenija Erker, ……, osvajajući nagrade, publike i stručnog žirija na brojnim domaćim festivalima.

Kao dopisnik Večernjeg lista dolazi u Knin i zapošljava se kao glazbeni urednik na HRT- radio Kninu. Autor je pjesme „ Kninu grade“ koju izvodi Ivo Pattiera i Hrid Matić koja se i danas izvodi kao najavna i odjavna špica na radio Kninu.

1997. god osniva dječji zbor „Klinci iz kraljevskog grada“ sa kojima je objavio dva samostalna albuma i dvadesetak kompilcija. S Klincima nastupa diljem Hrvatske osvajajući brojne nagrade na festivalima dječje glazbe.

Bio je osnivač i umjetnički ravnatelj dječjeg festivala „ Mali kninfest“ koji je okupljao soliste i dječje zborove iz cijele Hrvatske i šire. Piše glazbu za brojne dječje zborove. Napisao je nekoliko mjuzikla za djecu.

Njegovu glazbu izvode i klape, a najpoznatija je skladba „ Stina pradidova“ u izvođenju klape Intrade.

Surađuje sa brojnim pjesnicima, a najplodnija suradnja je sa pjesnikom Nedom Zubanom s kojim surađuje više od 30 godina. Trenutno živi i radi u Kninu i piše popularnu duhovnu glazbu sa kojom sudjeluje na smotrama i festivalima duhovne glazbe.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.