Kolumne

četvrtak, 7. srpnja 2022.

10 rukopisa u polufinalu V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2022.


Izdavačka kuća V.B.Z. u siječnju 2022. godine osamnaesti je put raspisala javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Žiri u sastavu Drago Glamuzina, Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac i Mile Stojić izabrao je 10 rukopisa koji su ušli u polufinale ovogodišnje nagrade.

 
Polufinalisti su:
 
ŠIFRA / NAZIV
1. SEVILLA 1003 / Cijeli dan kiši u Zagrebu
2. HOLI! HOLI! HOLI! / BIBLIOFILIJA
3. Pričat ćete o tome do kraja života / IZOLACIJA
4. OSVRT189 / OSVRT189
5. PINGU2022 / VATRA SVETE KATARINE
6. obojeni vjetar / JEDNORUKI
7. A183914 / MISTERIJ GENOMA
8. BLACK FLAG / DNEVNIK JEDNE NULE
9. pisacromanaumjetnikija / UMJETNIK I JA
10. PHAETHON1950 / Duh Šenoine kuće
 
Do 10. ožujka 2022., do kada je bio otvoren ovogodišnji natječaj, zaprimljena su 92 rukopisa.
 
Nagrada je utemeljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.
 
Najboljem romanu koji u rukopisu pristigne na natječaj bit će dodijeljena V.B.Z.-ova književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman, a autoru uručena novčana nagrada u bruto iznosu od 100.000,00 kuna. Uz novčanu nagradu, i objavu romana u Hrvatskoj, V.B.Z. ulaže velike napore kako bi što više pobjedničkih romana bilo prevedeno na velike jezike, pa su tako, u posljednjih nekoliko godina na engleski ili njemački prevedeni „Brdo“ Ivice Prtenjače, „Specijalna potreba“ Lade Vukić, „Divljakuša“ Marine Šur Puhlovski te „Katarina, Velika i Mala“ Olje Knežević.
 
Dosadašnji dobitnici nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine u razdoblju od 2002. do 2021. godine bili su Josip Mlakić za roman „Živi i mrtvi“, Marinko Koščec za roman „Wonderland“ i Jelena Marković za roman „Escajg za teletinu“, Davor Špišić za „Koljivo“, Nura Bazdulj Hubijar za „Kad je bio juli“, Hrvoje Šalković za „Pravi se da ovo nisi vidio“, Svjetlana Gjoni za „Nula nemo“, Predrag Crnković za „Beograd za pokojnike“, Dragan Pavelić za „Proljeće u Karolinentalu“, Aleksandar Novaković za roman „Vođa“, Ankica Tomić za „Naročito ljeti“, Ivica Prtenjača za roman „Brdo“, Marina Vujčić za roman „Susjed“, Lada Vukić za roman „Specijalna potreba“ i Ivica Ivanišević za roman „Knjiga žalbe“, Marina Šur Puhlovski za roman „Divljakuša“, Olja Knežević za roman „Katarina, Velika i Mala“, Žarko Jovanovski za roman „Pizzeria Europa“ te Ivica Prtenjača za roman „Sine, idemo kući“.
 
Svečana dodjela nagrade bit će održana u rujnu na festivalu Vrisak u Rijeci. Veselimo se što će se nizu sjajnih dobitnica i dobitnika pridružiti još jedno ime te čestitamo svima koji su ušli u polufinale!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.