Kolumne

subota, 14. svibnja 2022.

Promocije zbirki pjesama u okrilju kulturno umjetničkih društava!
Početkom svibnja Udruga „Spark“ krenula je s promocijama zbirki pjesama svojih članova. Ne bi to bilo ništa neobično, da se nisu održale u okrilju kulturno umjetničkih društava. S njima su promocije nezaboravne,  kad zasviraju i zapjevaju, svako srce ispuni se radošću,  zaborave brige, neprijateljstva i ratovi. Najveće bogatstvo Turopolja su naša kulturno-umjetnička društva, čiji članovi poklanjaju svoje vrijeme, ulažu znanja i talente, da bi se sačuvala kulturna baština kraja u kojem živimo…

Tako smo  6.5.2022., s Ogrankom seljačke sloge iz Buševca, promovirali zbirku „Turopolje plemenito“ pučkog pjesnika Stjepana Detelića Banskog, a 10.5.2022., s KUD-om „Čiče“ iz Novog Čiča zbirku „Turopolu z mojega srca“, autorice Zdenke Mlinar.

Ganuta doživljajem u Buševcu, zapisala sam da je Buševec turopoljsko mjesto, rasadnik pjevača, glumaca, glazbenika, režisera, pisaca, pjesnika, i da je Turopolje na njih ponosno, kao i na njihovo kulturno umjetničko društvo „Ogranak seljačke sloge“. Nedavno su proslavili 100 godina postojanja, imaju prepoznatljiv program i nastupe vrhunske kvalitete. 

Zajedno s njima predstavili smo Stjepanovu zbirku kojoj su oni i nakladnici. Moderator je bio Nenad Rožić, predsjednik Ogranka. „Sparkovci“ su predstavili zbirku i recitirali pjesme, uglavnom na našem turopoljskom dijalektu. 

Čovjeku se naježi koža kad zapjeva i zasvira  njihova pjevačka i tamburaška skupina. Prirede uvijek vrhunski domjenak, odlazi se kući duhovno obogaćen, zadovoljan i sretan, što si na kratko bio dio te čarolije…

U suradnji s KUD-om „Čiče“ iz Novog Čiča, 10.5.2022.g., održana je promocija zbirke „Turopolu z mojega srca“, autorice Zdenke Mlinar. Upoznali smo se programom, planovima i aktivnostima KUD-a, koji su iznijeti i u Ljetopisu grada VG, a o njima je pisala dr.sc. Petra Batelja Majić. O Ljetopisu je govorio glavni urednik g. Stipo Bilić..

Mi smo predstavili zbirku koju smatramo jedinstvenom, napisala ju je, na turopoljskom dijalektu, osoba koja nije rođena na ovim prostorima. Prihod od prodaje donirali smo za izgradnju turističko-edukativnog centra u Novom Čiču. Zahvalu, što je turopoljsko narječje kajkavskog jezika od 2017.g. zaštićena kulturna baština, dugujemo Ogranku MH u Velikoj Gorici i bivšem predsjedniku g. Stjepanu Renduliću. S nama je bila sadašnja predsjednica Ogranka MH, gđa Ana Plehinger.

 „Sparkovci“ su recitirali  svoje i Zdenkine pjesme iz zbirke. Zapjevalo nam je i zasviralo pjevačko društvo i zasvirao tamburaški orkestar KUD-a „Čiče“. Za domjenak štrukli i gibanica! Zahvaljujemo predsjedniku KUD-a g. Stipi Duvnjaku na srdačnom prijemu! Otišli smo kući veseli i zadovoljni , željno očekujući neki slijedeći susret s nekim od naših kulturno umjetničkih društava, na koja smo iskreno ponosni.


Predsjednica Udruge „Spark“

Nevenka LangNema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.