Kolumne

subota, 7. svibnja 2022.

Neočekivani Filozofski teatar - gost Srećko Horvat



 

Gostovanje Mohamedou Ould Slahija u sklopu Filozofskog Teatra u nedjelju 8. svibnja otkazuje se zbog sigurnosnih razloga.

Kako ne bi razočarali vjernu publiku Filozofskog Teatra, 8. svibnja u 20 sati održat će događaj na kojemu će gost biti osoba koja već osam godina uređuje i vodi jedan od najuspješnijih programa pri Hrvatskom narodnom kazalištu - filozof Srećko Horvat.

U ulozi voditelja naći će se pjesnik i pisac Marko Pogačar, urednik hrvatskog izdanja Horvatove knjige "Poslije apokalipse", koju je nakladnička kuća V.B.Z. upravo objavila, a u razgovoru osvrnut će se na mnoge aktualne teme, uključujući i Apokalipsu, pandemiju, ratno stanje, hrvatske prilike i neprilike, kao i na Filozofski Teatar i izostanak najavljenog gosta.

Srećko Horvat filozof je i autor brojnih knjiga preve­denih na više od deset jezika, uključujući Poetry from the Future (Penguin, 2019.), Što Europa želi? (zajedno sa Slavojem Žižekom) i Radikalnost ljubavi. Tekstove mu objavljuju The Guardian, New York Times, Newsweek, Spiegel, Süddeutsche Zeitung i mno­gi drugi vodeći svjetski mediji. Bio je jedan od osnivača Subver­sive Festivala, a godinama vodi i uređuje Filozofski teatar u za­grebačkom HNK-u.

O knjizi „Poslije apokalipse“:

U ovom postapokaliptičnom putovanju filozof Srećko Horvat poziva na istraživanje apokalipse kao „otkrivenja“, prije negoli u njezinu kolokvijalnom značenju „kraja“. Jer jedini način da se kraj – odnosno opće izumiranje – spriječi taj je da osvijestimo i adresiramo niz međusobno povezanih prijetnji, poput klimatske krize, nuklearne opasnosti i aktualne pandemije. Knjiga skicira filozofski pristup nošenju s onim što Horvat, posuđujući termin iz klimatske znanosti i dajući mu teološki obrat, naziva „eshatološkim prekretnicama“. To više nije samo nuklearno doba ili klimatska kriza, nego njihov sudar, zajedno s  raznim drugim velikim prijetnjama – ne samo pandemijom, nego i virusima kapitalizma i fašizma. Horvat tvrdi da je aktualno „otkrivenje“ jednostavno i dosad neviđeno: alternative više nisu socijalizam ili barbarstvo, već je jedina alternativa danas radikalna reinvencija svijeta, ili masovno izumiranje. Poslije apokalipse nije samo žuran poziv da oplakujemo sutrašnje mrtve danas, nego i na to da se borimo za našu budućnost dok još možemo.

 

Za recenzentske primjerke knjiga i besplatne ulaznice za medije molimo vas javite se na: lidija.krvaric@magmedia.hr ili na 091 3110 440.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.