Kolumne

ponedjeljak, 9. svibnja 2022.

Boje i kulturna baština Zagreba bljesnule u "Zagrebu u versima i kipecima"



Zbirka poezije "Zagreb u versima i stihovima" promovirana je (5.5.2022.op.ur), točno na mjestu gdje je nastala - pisana je, naime, upravo na Cvjetnom trgu, u stanu Đurđe Sučević Fruk na Trgu Petra Preradovića koji je Božici Jelušić četrdeset godina bio zagrebačka adresa, stan u kojem je imala svoju sobu za svoje boravke u Zagrebu. Zbirka je nastajala "iznad glave Preradoviću", podsjetila je Božica Jelušić na promociji u knjižnici Bogdana Ogrizovića, u četvrtak, 5. svibnja. Na promociji su govorili autor fotografija u knjizi Nikola Šolić i književnica Božica Brkan, uz moderiranje urednice Sandre Pocrnić Mlakar.

"Zagreb u versima i kipecima" rukopisna je knjiga ilustrirana fotografijama Zagreba. Rukopisom pisane pjesme posvećene su onom Zagrebu koji dobro poznaju poznavatelji kulturne i književne baštine stvarane iza zagrebačkih zidina. U zbirci zato čitatelja pozdravljaju književnici kao što su Šenoa, Matoš, Ujević, A.B. Šimić ili Zvonimir Golob, a Božica Jelušić podsjeća da su reference koje navodi "ključevi koje je podmetnula za one koji ih znaju naći".

Kao zbirka posvećena književnom, umjetničkom i kulturnom Zagrebu, knjiga "Zagreb u versima i kipecima" mogla bi postati zagrebački suvenir, predložila je na promociji Božica Brkan i primijetila da knjigu o Zagrebu predstavljaju provincijalci - Božica Jelušić je iz Pitomače u Podravini, Nikola Šolić iz Kostajnice, Sandra Mlakar iz Virovitice, dok je Božica Brkan iz Okešinca u Moslavini. U fotografijama Nikole Šolića bljesnule su boje koje Zagreb nosi, a inače ih ne primjećujemo, stoga bi fotografije iz zbirke mogle postati razglednice, komentirala je Božica Brkan i cititala stih iz zbirke: "U lokvi drhtavu sjenu spazim, taman ogrtač, lik Heideggera."

Neke od fotografija u knjizi snimljene su mobitelom, a ne fotoaparatom s jakim objektivom, no, razliku ne može primijetiti laičko oko, rekao je Nikola Šolić, autor fotografija u knjizi. "Budući da je knjiga rađena po maketi u kojoj su već bile predviđene fotografije, u arhivi sam pronašao fotografije koje su odgovarale predloženim motivima, no neke je trebalo dodatno snimiti i pronaći motive koji se opisuju u pjesmama", objasnio je Nikola Šolić.


Zagreb je moj glavni grad, moja prijestolnica, napomenula je Božica Jelušić objašnjavajući svoje poštovanje prema Zagrebu iskazano u knjizi. Budući da je knjiga "Zagreb u versima i kipecima" nastala po bilježnici, bila je ovo prilika za spomenuti i ostale bilježnice Božice Jelušić, rukom ispisane knjižice visoke umjetničke vrijednosti, s pjesmama, bilješkama i ilustracijama književnice. "Pišem rukom jer ruka je u direktnoj vezi s mozgom," objasnila je književnica i dodala da ima šezdeset bilježnica. "A onih sa črčkarijama još više. Jer spontano pisanje jedna je od vježbi kreativnog pisanja i može biti osnova ili inspiracija za pjesme," spomenula je. Svoje bilježnice Božica Jelušić, kako je rekla, poklanja zavičajnim odjelima knjižnica i prijateljima koji ih znaju cijeniti, a mnoge od njih bile su izložene na izložbi 70/50 u Muzeju Đurđevac, kojom je prošle godine obilježena jubilarna godina književnice.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.