Kolumne

ponedjeljak, 15. studenoga 2021.

Mihaela Erceg objavila „Knjigu godine“ sa 365 karikatura





Dan cijenjenja supruge je 19. rujna, a Dan imanja lošeg dana je 19. studenog, dok je samo 16. siječnja Dan ničega! Svaki dan u godini Mihaela Erceg interpretirala je karikaturom te dodala komentar. Tako je nastala zbirka od 365 karikatura koju je objavila u knjizi pod logičnim naslovom – „Knjiga godine“. 

U svojim karikaturama Mihaela Erceg podsjeća na domaći kontekst u kojem dočekujemo svaki dan u godini. Objavljivala ih je na portalima, društvenim mrežama i na kalendarima, a u „Knjizi godine“ prvi put se nalaze sve na jednom mjestu s prijevodom na engleski, koji sugerira da bi mogle osvojiti i širu publiku od hrvatske.

Kad sam prvi put vidio karikature Mihaele Erceg, bio sam uvjeren da su teme za svaki dan izmišljene, da je nemoguće da postoji Svjetski dan kitopsina ili Dan priča o tetovažama, a kad tamo, sve je to pravo! – rekao je Vladimir Šagadin na predstavljanju „Knjige godine“ na glavnoj pozornici na Interliberu u subotu, 13. studenog (kako navodi „Knjiga godine“, to je Dan simfonijskog metala).


Zašto bih izmišljala, kad su proglašeni dani kakve ja sama nikad ne bih mogla izmisliti – odgovorila je Mihaela Erceg i dodala da je kad crta karikature želi s malo riječi reći puno, ali da piše i „prave“ romane, u kojima riječi ne štedi.

Vladimir Šagadin potvrdio je da su u razvijenijim zemljama izuzetno cijenjeni crtači i animatori zagrebačke škole, pa bismo i mi ovdje trebali biti svjesniji njihove kvalitete i podržati njihov umjetnički rast. 

Kao stripaš, kvizaš, nakladnik i multimedijalac, Šagadin je zapazio da je Mihaela Erceg već treća karikaturistica koja dolazi iz Splita s gotovim proizvodom - nakon Sonje Gašperov i Tisje Kljaković Braić.

12.11. Dan pizze - lijevo
 

Na pitanje što to su Splitu tako djeluje na ljude i umjetnike koji pokazuju snagu, utjecaj i duhovitost, kao da baštine humor Miljenka Smoje i Ferala, Mihaela Erceg je odgovorila da je Split grad u kojem je dišpet ili inat važan dio mentaliteta, što vjerojatno ima utjecaja na duhovito komentiranje stvarnosti. Studiranje u Zagrebu, koji je mentalitetom puno drukčiji, pomoglo joj je da još jasnije vidi razliku u odnosu na splitski identitet, izjavila je u razgovoru koji se direktno prenosio na Dalmatinskom portalu.

Mihaela Erceg apsolventica je Likovne akademije na smjeru animiranog filma. Dosad je osvojila nekoliko nagrada za karikaturu i animaciju, među kojima je priznanje Splitski pupoljak 2016. godine i nagrada Jutarnjeg lista za najbolju hrvatsku karikaturisticu 2019. godine. Prošle godine objavila je kalendar karikatura „Di si bija 2021. godine“ koji je osvojio publiku, a objavljivanje čeka nekoliko njezinih romana i scenarija.

15.11. - Dan čišćenja frižidera - lijevo


„Knjigu godine“ Mihaele Erceg objavio je splitski izdavač Artur, a urednik je Mihaelin otac Željko Erceg. Knjigu preporučuju poznata imena splitske kulturne scene Tisja Kljaković Braić, Slobodanka Boba Đuderija, Tonči Huljić i Ivica Ivanišević koji je napisao: „Premda nominalno iscrtava karikature, Mihaela ustvari zipuje cijele pripovijetke u tijesni prostor jednog kvadrata.“

Sandra Pocrnić Mlakar

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.