Kolumne

petak, 29. listopada 2021.

Sonja Smolec | Milan Zagorac: Prijateljice, varalice i vatreni starci

 

Oduvijek su me privlačile knjige Milana Zagorca, autora za kojeg slobodno mogu reći da još uvijek pripada mlađoj generaciji pisaca. No unatoč tome, njegovo pisanje je promišljeno, zrelo, nikad ishitreno. Uvijek unaprijed proučene teme o kojoj će pisati što ga svrstava u one pisce od kojih i u budućnosti možemo mnogo dobroga očekivati.

Knjiga „Prijateljice, varalice i vatreni starci“ doslovce me izbacila „iz cipela“. Mogu se poslužiti ustaljenom frazom da „danas nije lako pisati za mlade“, i neću pogriješiti. Treba znati kako pisati da se u potpunosti približi generaciji onih kojima je knjiga namijenjena. Ipak, pisano je tako da će i mnogi stariji rado pročitati ovakvu knjigu.

Način života, komunikacija, bilo osobna bilo putem svih oblika društvenih mreža, sasvim su drugačiji od života kojim živi generacija Milana Zagorca, a posebno moja. Za razumijevanje načina govora i pisma kojim se mladi služe gotovo da nam treba rječnik i to ne samo rječnik stranih riječi. Možda će netko i napisati takav razlikovni rječnik u kojem ćemo pronaći nama nerazumljive izraze i snaći se upravo onako kako je to Milan učinio. Nije se dvoumio koristiti i način svakodnevnog govora, ne samo mladih, ali sve u granicama u  kojima ne poružnjuje lijepu književnost.

Radnja romana ima sve – od trenutne pandemijske situacije, od problema s kojima se mladi susreću u svijetu gdje bi morali živjeti a koji ih baš i ne prihvaća objeručke pa se sami moraju izboriti za svoje želje. Uz sve to teško je održavati prijateljstva iz srednje škole. Mladi odrastaju, mijenjaju mjesta i načine života. Ne potječu svi iz jednako društveno-socijalnih sredina. Unatoč tome, druže se, pokušavaju učiniti nemoguće. U svemu se još uvijek nazire njihova mladenačka naivnost i životno neiskustvo.

Ritam knjige je takav da čitatelju ne dozvoljava da je ispusti iz ruku dok ne dođe do kraja. A sam kraj nije onakav kakvim bi ga očekivali.

Rečenice su vrlo lijepe. Mnogi opisi prirode poetski su, što nam u autoru otkriva i pjesnika. Opisi mjesta radnje takvi su da poželimo krenuti i sami vidjeti sve o čemu piše.

Ideja da se u stvarne slike života upletu i one koje tako ne izgledaju, polučila je izuzetan uspjeh, dovodeći čitatelja u nedoumicu je li autor skrenuo u područje paranormalnoga.

Knjiga ima 150 stranica teksta, uključujući i pojmove na kraju knjige koji će onima s manje poznavanja naše domaće mitologije olakšati čitanje i razumijevanje,

Milan Zagorac nije početnik, ima do sada nekoliko objavljenih romana za djecu i mlade i odrasle, nekoliko zbirki priča i eseja.

Knjiga je objavljena u nakladi Studio TiM, Rijeka, 2021.

Milan Zagorac: Wikipedija
 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.