Kolumne

utorak, 18. svibnja 2021.

Marko Silov | Šljive koštica ili srndaća koščica


Sažetak:

„Prvijenac Marka Silova žanrovski je koktel kojim autor koketira s nadrealizmom, ludizmom, apsurdom i magijskim realizmom. Već sam naslov Šljive koštica ili srndaća koščica dobro nas upućuje na ono što nas unutra čeka.

Autorova preokupacija igrom riječi, frazama i floskulama vidljiva je već nakon nekoliko prvih pročitanih minijatura. Poetski kalambur izvire iz suprotnosti i dvojnosti, pa autor hororu suprotstavlja rimu, ozbiljnosti igru, modernom magijsko i drevno, a klišeju nameće racio. Zbirka je to poetsko-proznih fragmenata koji se na nekim mjestima pretvaraju u filmske kadrove, a na drugima u pomno osmišljene partiture.

Protagonisti mikro priča su bića zatvorena u svoje misli i maštu koja im se nameće stvarnijom od stvarnosti, a sitne, dnevne preokupacije njihova uma rastu i dolaze u prvi plan pa tako začudno i nevjerojatno već u sljedećem trenutku postaje stvarno i svakodnevno.

Premda prošarana igrom Silovljeva zbirka itekako je duboko promišljen tekst prepun višeznačnosti koji nas odvodi na put od svijeta iza zrcala do intimnog svijeta koji počiva u nama.“

Marina Gudelj

Bilješka o autoru:

Marko Silov danju je knjižničar, a noću pisac. Rođen je 1991. godine u Šibeniku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomu magistra informacijskih znanosti stekao je 2019. godine na Sveučilištu u Zadru. Živi i radi u Splitu.

Ključne riječi: Fragmentarna proza, nadrealizam, groteska, ludizam, kalambur, magijski realizam, apsurd, Marko Silov

Naslov: Šljive koštica ili srndaća koščica

Autor: Marko Silov
Broj stranica: 82
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2021.
ISBN: 978-953-336-760-6
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.