Kolumne

ponedjeljak, 10. svibnja 2021.

Josip Palada | Ana Bogdanić: „ Ljubav bez Tvoje “

 Recenzija prve knjige Ane Bogdanić.

CRNA KNJIGA

( Ana Bogdanić, „ Ljubav bez Tvoje “, Zagreb, 2021. )


Na osamdeset i pet stranica njene prve, lijepe i simbolične knjige, reda se zbirka  sedamdeset i četiri naslovljena zasebna uratka. Iz korica prema nama izlazi ( pretpostavljam ) lik same autorice. Naslov je rukom pisan i bojom krvi obojen, a simbolizira osjećaj i najavljuje sadržaj. (Citiram nekoliko naslova:  LJUBI ME U SUTONU, POLAKO BUBO, KAO RIJEKA, PTICE U KRLETKI, DEKREŠENDO.)

Autorica nas niskama slobodnih stihova, kiti ( kao havajke turiste cvijećem) i poziva na putovanje i čitanje ( jer proglašena je godina čitanja ). Toči ona nektar, ali i ostale supstance o životu, spoznajama i događajima, svojom kazuistikom, koja ima ritma, koja ima žalopojki, koja ima istina o vjernosti i ne vjernosti. Njena, na poseban način iskazana poetika ima živost, životnost, realnost koja sve pobjeđuje i ljepotom nadrasta. Jadikovka nikako nije to njeno pjevanje, nego snaga životne sile. Uz sve: križeve, golgote, nedaće, izdajstva, obmane, prevare, Ana lirskim dnevnikom plovi u visine. Nadrasta događaje, te život svoj, kao i obitelj samohrane majke održava. Čak knjigu lirike o svom iskustvu nam objavljuje i daruje. Ova knjiga je dnevnik ljubavi, kao i neuništivosti iste u života slavi.

Život je biti, nadvladati, ostati do spoznaje, što i kako možemo i koliko izdržati. Orfejeva frula svira u počast suncu, jer u ovom iskustvu je Euridikina snaga, a obmanuti, zavedeni Pan je otišao za svojim obmanama. Zaljubljena Euridika ne odriče se svoje ljubavi, već  snagom Geje majke podiže nepobjedivost sebe i sina Anteja, nosača najvećeg tereta, naše osobnosti i neba. Osobnost je veličina, a sve ostalo doživljenost i iskušenja, kazuje nam ova knjiga,lirska kronika.

Knjiga o jednostranoj ljubavi, (priredio i uredio Mladen Pavković), vraća nas pomalo i najavljuje pjev Jesenjina iz 1925. kad ga je svjetska dama Isadora Dankan ostavila u pustoši ruske zime: Meni nije krivo/ nit mi srce zebe/ što sam u sudbi/ prikovan za tebe./  (po sjećanju ).

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.