Kolumne

petak, 5. ožujka 2021.

Promocija knjige poezije | Katarina Sarić: Globus Hystericus

 
Reference za promociju:

„Globus Hystericus“, zbirka odabranih pjesama crnogorske književnice, Katarine Sarić, Balkanski književni glasnik, 2021. sabrana je ženski aktivna poezija sa kojom je autorka učestvovala u performansima: “A koja je tvoja dijagnoza?” biblioteka Branko Miljković, Beograd i Bulevar books, knjižara koja svira, Novi Sad, „Настaнување на жената – Од девојка до жена“ u organizaciji Makedonskog internacionalnog centra ITI/Produkcija, Skoplje, na osnovu kojih je ovogodišnja dobitnica rezidencije Reading’s Balkan, a pjesmom Kora (Shell) nastupila je i na Drugom međunarodnom festivalu u organizaciji Versopolis platforme i Kreativne Evrope: “Speaking up”kao predstavnica Alia Mundi, udruženja za kulturnu različitost iz Beograda.

Istom zbirkom, autorka će nastupiti na ovogodišnjem festivalu “Imperativ” u Banja Luci.

"Globus hystericus” je klinički naziv za bolest u narodnu poznatu kao knedla u grlu - iz sintagmatike naslova, zbirka Katarine Sarić se grana u dva pravca, prvi je, individualni, ženski jer od pomenute bolesti uglavnom oboljevaju žene a drugi globalni koji se odnosi na majku zemlju, globus koji se podjednako histerično okreće i izbacuje sav represivno progutan sadržaj. U vrijeme kataklizmi i tektonskih poremećaja, frustracije, otuđenosti i izolacije, zbirka Katarine Sarić se našla u hijatusu između obje ose." - iz recenzije Mr Natalije Đaletić.

Zbirka će biti premijerno promovisana uoči projekcije poetskog filma sa I ženskog književnog festivala: I LITERATURA IMA ŽENSKO LICE pod sloganom ONE, koja će se održati 6. marta, 2021. u gradskoj biblioteci “Dr Radovan Lalić”. O festivalu će govoriti glavna i odgovorna urednica Rebeka Ćilović, asistentkinja na projektu Milena Bunanja, piar festival Alma Rastoder i prošlogodišnja učesnica Ljerka Petković. Program će voditi Milica Marković.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.