Kolumne

nedjelja, 14. ožujka 2021.

Ivan Katić | Inspektor Cepernić


Mladi inspektor Blaž Cepernić u čudu gleda prizor ispred sebe.

- To je nemoguće! To nije istina!

Iskusni ronilac Toni Bitanga leži na leđima u garaži pored svog auta. Harpun iz ronilačke puške probio je vrat i usmrtio ga. Uza zid stoji stari ženski bicikl i ronilačka puška koja kao da je ispala sa stalaže s uredno poslaganim puškama i ribičkim štapovima. Prije nego stigne ekipa za očevid, Blaž promotri prostoriju. Sve je čisto i uredno, jedino nema svjetla; očito je sijalica pregorjela.

Blaž živi preko puta i taman se spremao na posao kad je začuo povike šjora Mande koja je došla po stari kruh za svoje koke na selu. Sutra je petak pa će za vikend obići staru majku, a Tonijeva žena svaki četvrtak ostavi kraj ulaza u garažu punu kesu. Zna ona da je Kate sinoć otišla u Zagreb da obiđe jedinca Tomu koji završava strojarstvo pa danas nisu mogle popiti jutarnju kavicu.

Blaž je jedva smirio Mandu i sad čeka šefa i ostalu ekipu.

Stariji inspektor Marko Nenadić upitno pogleda mlađeg kolegu.

- Šefe, čim sam čuo dreku izletio sam i osigurao mjesto umorstva tako da nitko nije ulazio u garažu. Koliko sam vidio na prvi pogled, ima tu dosta nelogičnosti.

- Na što misliš?

- Paa, harpun nije sam izletio, a tu je i bicikl.

- A može li biti nesretan slučaj? Toni je volio dosta popiti, a zna se da često ide u podvodni ribolov. Dok je pripremao pušku nešto je pošlo po zlu i nema ga više.

- Ma znam ja to, ali 'ko još koristi puške na lastiš pored ovih pneumatskih. Vidite koliko ih je, a on baš uzeo tu staru, prahistorijsku.

- Dobro, ispitat ćemo. Čujem da je Kate u Zagrebu. Zovi kolege neka joj jave i usput provjere njen alibi. Kad naši završe očevid dođi me izvijestiti.

- U redu, šefe.

Stari lisac zadovoljno se smijuljio u sebi:

- Bit će nešto od ovog malog, nije on naivan, pametno razmišlja.

Kasnije u uredu Blaž iznosi šefu što je saznao:

- Šefe ovako stvari stoje: Manda je dobra s Katom i često piju kavu i ćakulaju. U zadnje vrijeme žalila se na Tonija. Počeo je izbjegavati, onako muški, razumijete, a postao je i jako neugodan kad se napije, razbija sve oko sebe. Uhvatila je i neke poruke u njegovom mobitelu od Zorice, Stipine žene. Stipe ide koćom u ribolov i nema ga nekoliko dana. Onda je Kate presrela Zoricu u gradu i zaprijetila joj da se ostavi njenog muža. Poslije je Manda vidjela Zoricu sa šljivom na lijevom oku, kaže da je zapela na prag ulaznih vrata i nabila se na kvaku, a onda su se počupali Stipe i Toni, pale su teške riječi. Izgleda da je Stipe malo propustio Zoricu kroz šake nakon što je i njemu Kate prenijela svoje sumnje. A tu je i prvi susjed Roko. Za njega se priča da je ludovao za Katom dok su bili mladi, a Kate je slijepo obožavala Tonija i udala se za njega. Toni i Roko se zato ne trpe, a Tonijev jedinac je, dok je bio mlađi, stalno trčao Roku dok je Toni navigavao. Kad se Toni skinuo s broda, počeo je češće piti a, bez obzira na sve, upravo je Roko Kati pomagao da ga dovuče kući iz birtije. Luda kuća, šefe.

- Dobro, Blaž, to si fino uradio. Pročačkaj što još možeš doznati, a dotle će biti gotov i nalaz liječnika pa ćemo znati i vrijeme smrti. Oprezno ispitaj Stipu, Zoricu i Roka pa ćemo vidjeti kako dalje.

- U redu, šefe.

Blaž je doznao da je Zorica bila kod prijateljice koja je slavila rođendan i kako je društvo ostalo do kasna, a Stipe je otišao koćariti, ostala je kod nje prespavati. Roko je cijelu noć bio s

udovicom Marijom.

- Što je sad ovo? Izgleda da je bio nesretan slučaj.

Usprkos tome Blaž je odlučio ponovno obići mjesto umorstva u nadi da će naći nešto što je propustio. Sve je bilo tako čisto i jednostavno. Ipak se popeo na stolicu da provjeri žarulju koja nije svijetlila. Čim je malo pritegao, ona se upalila. A kad je provjerio bravu vrata garaže, ustanovio je da brava uopće ne funkcionira.

- Baš čudno, promrmljao je.

Ujutro na redovnom kolegiju šef je pročitao nalaz vještaka po kojem je Toni preminuo između 4 i 6 sati ujutro.

- Blaž, započne šef Nenadić, čini mi se da je ipak nesretan slučaj i možeš slobodno zatvoriti istragu.

- Ali, šefe, sijalica je odvrnuta, u garažu svatko može ući, a baš da onako izgubi glavu, malo je, u najmanju ruku, čudno. Osim toga Toni je nezgodan kad se napije i s mnogima se zakačio.

- Ma, to stoji, ali nije svaka smrt nasilna. Ima i nesretnih slučajeva. Spremi dosje i idemo dalje.

- Dobro šefe, nevoljko se složio Blaž.

Idućih nekoliko mjeseci ništa se posebno nije događalo u gradu i Blaž je imao dosta slobodnog vremena. Džeparoše, sitne lopove i prostitutke privodio je pravdi po inerciji službe. Smrt Tonija Bitange nikako mu nije davala mira. Imao je neobjašnjiv osjećaj da tu nije sve čisto.

U svojoj garaži parkirao je bicikl svoje djevojke, posudio ronilačku pušku iz materijalnih dokaza policije i postavio situaciju iz Tonijeve garaže. Danima je proučavao postavku. Ako hoće ući u auto, mora pomaknuti bicikl, a puška je u stalaži. Kad pomakne bicikl može ući u auto, a kod Tonija vrata auta su zatvorena. I onda mu je sinulo: puška i bicikl su povezani. Malo se mučio i konačno je pronašao rješenje.

- Šefe, zamolio je sutradan Marka Nenadića, možete li popodne navratiti do mene na piće?

- Jesi li to konačno zaprosio Anitu?

- Ne, čekam Novu godinu.

- Dobro i vrijeme je. Ona je prava prilika za tebe. Doći ću iza pet.

Marku je bilo čudno što ga Blaž dočekuje s bocom viskija i čašama ispred garaže. Ulivši svakom po čašicu Blaž postavi bicikl pored auta, a na mjesto pumpe za gume postavi podvodnu pušku kojoj je harpun zategnuo zajedno s pedalom bicikle.

- Čuvajte se šefe, reče Blaž i postavi se sa stražnje strane bicikla i gurne ga prema vratima garaže. Harpun izleti, odbije se od stropa, a puška padne pored bicikla. Identična situacija kao ona u Tonijevoj garaži.

- Interesantno, vrlo interesantno, reče Marko, otpije malo viskija i zamisli se.

- Šefe, moglo je biti ovako, ali nemamo nikakvih dokaza. Svi imaju siguran alibi, a nema novih sumnjivaca.

- Blaž, iskustvo mi govori da je nesretan slučaj, ali ipak njuškaj okolo možda što dočuješ, samo pažljivo, neprimjetno, pa ako što ispliva, reagirat ćemo.

Mladi inspektor osjetio se polaskan pohvalom šefa i svaki slobodan trenutak koristio je za slučaj Bitanga. No, dani su prolazili, a on je bio na početnoj tački. Slučaj se sve više hladio i bližio svom konačnom rješenju: nesretan slučaj.

Na godišnjicu smrti supruga i oca Kate i Tomo položili su cvijeće na grob. Kao dobar susjed Roko je stajao na pristojnoj udaljenosti.

- Tomo, rekla je Kate, sačekaj me s Rokom, ja se idem ispovjediti.

Ušavši u ispovjedaonicu Kate je otvorila dušu:

- Oče, ima godinu dana da sam prije odlaska na put navečer ušla u garažu. Nisam više mogla trpjeti da se opija i maltretira nas pa sam…

Dva muškarca u nevezanom, prijateljskom razgovoru čekali su konac ispovjedi. Vrativši se Kate je uputila značajan pogled Roku. Tri mjeseca kasnije Roko i Kate tiho su se vjenčali u općinskom uredu. Po povratku s bračnog putovanja Roko je demontirao policu s ronilačkim puškama i premjestio bicikl na drugu stranu garaže.

Mladi inspektor Blaž Cepernić rezignirano je adaktirao slučaj Bitanga.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.