Kolumne

nedjelja, 24. siječnja 2021.

Milan Pišković | Mladen Pavković: „Razgovori s Josipom Pečarićem“

 

Iz tiska je izašlo drugo, dopunjeno izdanje knjige Mladena Pavkovića – „Razgovori s Josipom Pečarićem“. Prvo izdanje objavljeno je još 2006. godine, a tada su predgovor i pogovor napisali akademik Dubravko Jelčić (1930.-2020.) i bivši sudac Ustavnog i nekadašnji predsjednik Vrhovnog suda RH Milan Vuković (1933.-2018.).

Prvo izdanje (2006.) je vrlo brzo rasprodano, a Pavković kaže da se u međuvremenu iznimno mnogo dogodilo, od političkog, gospodarskog do kulturnog plana, pa je bilo vrijeme da se ova knjiga od 287 stranica dopuni.

Inače, Pečarić je postao poznat 2000. kada je primljen u HAZU, kao jedan od njezinih najmlađih članova, a u svjetskim razmjerima vrlo je cijenjen  kao matematičar. Mnogi ga smatraju i vodećim autoritetom na ovom području.

Tijekom zadnjih godina, Pečarić je ušao u medijski prostor i kao polemičar britkog pera, koristeći se, kako je naglasio i Đuro Vidmarović, matematičkom logikom i preciznošću, ali s naglašenim domoljubljem!

No, da se Pavković i Pečarić jako dobro poznaju i surađuju, svjedoči i opsežna knjiga-monografija koju je nema tome dugo (2021.) ovaj akademik objavio o životu i radu autora ove knjige, koja se čita poput najzanimljivijeg romana!

Pored knjige razgovora, Pavković je objavio i desetak drugih sličnih naslova, među kojima i knjigu razgovora s pok. Zlatkom Tomičićem – „Hrvatski Orfej“ ili pak seriju intervjua s najpoznatijih hrvatskih slikarima naive Ivanom Generalićem  i Slavkom Stolnikom, novinarom i publicistom Perom Zlatarom i druge.

Lani je Pavkoviću slična knjiga objavljena i o don Anđelku Kaćunku.

Sada uz ostalo priprema i knjige razgovora s Vesnom Parun i Andrijom Maurovićem, sve pod sloganom – Da se ne zaborave. (Milan .Pišković)


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.