Kolumne

subota, 15. kolovoza 2020.

Željko Bajza | Kralevstvo nebesko


Mi morame misliti kak bi svoje delo mogli proti sakoj zlobi i nemarnosti postaviti mi  pak hočemo z našu kulturu kralevstvo nebesko zadobiti i dušno zveličenje poiskati,  vnogo mene takvi skrbe ako želi človek srečen biti treba iskati nauk od povoja do groba.

Mi nesme pijanci lakomci, gizdavci koji dan i noč drugo ne delaju i ne misle niti se za drugo ne skrbe nego kak bi mogli svojemu grlu i želucu vogoditi izebranemi vini i jestvinami. Ponavlje za menu: same oni ki su z nami spremni se po dobru pariti ti i takovi mogu se za krščenike deržati i imenuvati.

Mene su poznati duhi kaj po noči ideju ljude plašiti i dobri i zli duhi želiju si steči prijatele- jauk je totem vu položaju zalaska pod zemlju, jauki govoriju ob smrti tera je kčer rojena z braka majskoga kralja i kraljice: Duše umrlih očito ne težiju povratku na ovu zemlju – jezuš bog moj to je grozno kak je to zvršilo- je taj pijanec vu narečeno vreme neviđenem zakonem zgrabljen i vu pekel živ z dušom i telom odnešen je onde su mu pokazane vse muke pijancov i lakomcov. Ove je moj obed i moja večerja ječ sada z menum kače i krastave žabe za pitvinu pako budeš imal žveplo, smolu i ogenj. Grom se čuje, te je  pretnja, oh bože budi vola tvoja, izgleda da mi je suđene da završim vu ovoj jami- vse tvoje čine premišlavaj, i  naj se bojati te su same maske saki pokojnik tanca z masku, joj mene joj...  nebeski raj iščem. - Muči noć je vmreti moraš, spravi se idemo, kakvo živlenje takva smrt, i za zimu i za noč treb se je pripraviti. - Prav ti govoriš nu radi poštenja ja sem zašel tak dalko da mi poštenje neda da se nazaj vrnem, ake ja propadnem propali budete i vi vsi postali bute roblje - o bože pogleč buni se čovek tvoj rob. Strela ne pogaja navek onoga teromu je namenjena vuk ne zakolje navek onu ovcu za terom je bežal,  a gde kad besnog vepra zastanavi mali pesek. Ja znam da je do boja morale dojti i to več puno predi - reči same da nebuš delal greha več, pak buš oprošten i tugoval budeš z drugemi poštenjaki. To je istina da jesem jel onu živinu ali sam i spovedi obavil pokoru vučinil- človek ti je kak živina i teške mu se od toga odeliti. Potlam smrti diže se oluja iz prašine mrtvečevih nog duša vu značenju živlenja duša živi vu carstvu tere odgovarja peklu.

Oh jesem preplakal stoput svoj smrtni žitek. Ar zdaj je svem svetu jake prežaleni dan. Al zdaj je doba gda se poniženi budu uzvisili. Bog na ljubav gene se milošču da tulke onem koj prav njega ljubi duš prikaže na njegvu molitvu kulke krat z vustmi gene. Ja se Bogu obečujem, a ljudem guvorim. Gda sam bil vu vodu hičen občutil jesem smrtne stiske. Milošča Božja na tulke me je obstrla da sem Boga i najljubljenešu dobrotu njegovu zbantuval z mojum okornošču, srditošču i drugemi prešeztnemi odurnemi grehi. Budi miren jer Marija on velki venec rož na glavu ti bude pustavila, a angeli te z onemi devicami  velke nasladnosti popevke popevali budu ud zdaj vsigdar poleg mogučnosti moje tersil se budem nasleduvati živlenje otca mojega.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.