Kolumne

petak, 3. travnja 2020.

Mladen Pavković daruje dvije knjige – „Najljepše su oči moje majke“

Za knjigu na dar mogu konkurirati svi čitatelji iz RH (koji imaju i koji nemaju facebook profil.)

Molimo da osim imena i prezimena, u komentaru ispod objave na Facebook stranici časopisa Kvaka, ne upisujete ništa drugo kao što su srca, smajlići i tome slično, u protivnom bit ćete diskvalificirani.

Biramo dva dobitnika!

Ukoliko želite ovu knjigu, a nemate Facebook profil ili iz bilo kojeg drugog razloga se ne želite natjecati preko Facebooka, molimo da nam se javite e-mailom i ostavite samo svoje ime i prezime.

Dobitnici će biti izabrani programom Random.
Natječaj je otvoren zaključno do 10.4.2020. u 24,00 sata. 
Natjecati se mogu čitatelji iz RH. Sretno!

PRVA KNJIGA PJESAMA O HRVATSKIM MAJKAMA

Napokon, pred nama je knjiga pjesama o  MAJCI, zapravo antologija pjesama o hrvatskim majkama, s nazivom – „Najljepše su oči moje majke“, čiji design potpisuje – Danijel Popović. Jedna prava, istinska, jedinstvena i po ideji i po odabiru. Na svakoj stranici, od korica, pa do zadnje stranice ističu se oči najponosnije Majke u Hrvata –Kate Šoljić!
Ovo je nevelika, ali značajna knjiga o najvažnijem stvoru na kugli zemaljskoj, ali valjda i u cijelom svemiru. Knjiga o majci, ženi, roditeljici. Ispisali su je majci najdraži sinovi i kćeri, pjesnici talentom od Boga nadareni.

Izbor je po svojoj ideji sastavio, te pjesnike i pjesme o majci odabrao umjetnik svestranosti Mladen Pavković, književnik, novinar, urednik, reporter, fotograf, univerzalni kulturni i društveni djelatnik, stvaralac. I dragovoljac Domovinskoga rata.
Kroz vijenac uradaka, antologijskih pjesama od Matoša, Badalića, Krleže, Majera, Domjanića, Parun, Nazora, Sudete, Jelušić, Arnolda, Krmpotić i ostalih klasika hrvatske književne i pjesničke riječi, pa do lepeze suvremenih stvaralaca, uprizorit će nam se najiskrenije najintimnije gorostasnost pojma i osobnosti, čudesnost majke.
Lebdi u splinu nadnaravnosti lik i oblik žene roditeljice: majke hraniteljice, majke braniteljice, majke osloboditeljice, majke patnice, majke stradalnice, majke zemlje, majke domovine, majke zore, majke ljubljene, majke na svaku žrtvu spremne za svoje potomke, majke vučice, majke lavice, majke kuraž, koja neprijatelje tamani  i sklanja s puta potomaka.
U ovim stihovima ukazat će nam se majka čarobnica, majka proročnica, majka Božja vazda djevica, majka silna kao nebo, kao more, kao planina. Da nje nema ne bi bilo stvora na ovom svijetu živa.
Po duhu svetome, ili nekom drugom čarolijom, ona ima moć. Mi spoznajemo, majka neživo, različito u živo pretvara, oblikuje i to po svome osobnom liku, stasu i uzrastu. Tijelo svoga tijela, u mukama na svijet donosi. Novo biće toliko zavoli da ga podiže, štiti, školuje, uči i do svoje smrti brigu o njemu brine, pa moglo bi se naslutiti i po smrti na neki način svoj rod štiti, usmjeruje ga i za njega zaštite priređuje, sapliće i ograđuje.
U ovom našem obrambenom Domovinskom ratu majke su bile najveće patnice, ponižene stradalnice, mučenice, heroine. Ostajale su bez djece, sinova i kćeri, muževa, braće, zetova i život preuzimale na svoja nejaka, ali ponosna pleća. Sjetimo se Kate Šoljić, ali i brojnih koje su njegovateljice oslijepljenih sinova, nepokretnih muževa, djece i najdražih čiji se život sveo na invalidska kolica. O tim ženama premalo smo rekli, napisali, opjevali, tek tu i tamo po neki sporadični glas, javka do bola se oglasi. 
Koliko su pjesnici i pjesnikinje uspjele ovjekovječiti spomenke na svoje majke najdraže i najmilije, pažljivim čitanjem dosegnite i sa osobnim iskustvima usporedite, vjerujte razveselit će vas duh ove neobične i posebne knjige, prve takve vrste u hrvatskoj državi! Zanimljivi su osobni pristupi stvaralaca, tajanstvene geste glasa, ponekad žestine nerazumijevanja, jer tema je zagonetka nerješiva. Otkrijte bljeskove ljubavi, poetiku nadrealnog, ali vječnog, drhtaj nježnog, tajanstvo nedosegnutog, čina Božjeg, kroz zemaljsko tijelo, krhko lomljivo, nježno, senzibilno, ranjivo, a toliko postojano i moćno. Majko pjesmo, liriko, cvijeće proljetno, božanstvo moćno, ljubavi nezaboravna lika anđeoskog!
Knjiga se zasad jedino može naručiti putem emaila: mladen.pavkovic.kc@gmail.com. 
Josip Palada, književnik