Kolumne

ponedjeljak, 9. ožujka 2020.

Pramcem u sumrak


Ljubav u doba kolere, pardon, korone

Piše: Jelena Miškić

Netko mi se nalegao na zvono vanjskih vrata i zvoni li ga zvoni. Viče: "Otvaraj!" Vičem: "Ko je!? “. S druge strane portafona grmi:

"Korona sunce ti žarko, 'oš da ti promijenim tu sijalicu ili neš!? Što si se zakračunala tako u po' bijela dana!?“' Đuka. Tko bi drugi.

"Zajebavaj ti, dok ne cvrkne prvi pa mi džaba sijalica!“' Mumljam si u bradu dok ga čekam da se popne u stan.

Uvukla se nekakva paranoja među nas. Slušamo vijesti, buljimo u portale brojeć' preminule od misterioznog, novog virusa. Kako ljudi bježe iz bolnica i karantena, tuku se na željezničkim postajama zbog posljednje karte vlaka za nikamo. Aeroflote se prizemljuju. Slušamo kako negdje tamo zaštitar broji ljudima dozvole za jedan paket toalet papira. Eno kod nas na Priljevu na benzinskoj, troslojni od breskve petnaest kuna na akciji, pune palete. Kažu kako po dućanima nema dezinficijensa. Jedni nam govore ma to je samo gripa, drugi grade duple špajze i zalihe hrane i ostalih potrepšina do 2023. Kao u onoj basni o mravu i cvrčku. Tko će biti koji lik, ha vidjet ćemo, bojim se vrlo skoro. U susjedstvu nije ugodno, a popiti kavu u Veroni krajem ožujka tj. početkom proljeća...

Divota.

Ne preporuča se fizički kontakt. Zagrljaj jok. Poljubac ju! Jok, jok!

Socijalna interakcija na par meteri. I to ako moraš. Zovi telefonom. Pošalji mejl. Radi od kuće.

Nekada je iz Vukovara svaku srijedu u, kako bi pokojni  deda Danilo rekao, "petnajst-do-tri plovio brod iz naše luke do Stambola". Gledao bi sjetno niz tu vodu kod Tri vrške dok sam ja veselo mlatila sladoled iz automata, a on pušio lulu.

"Redovna linija!“ - rekao bi važno.

Zamišljam dame pod laganim suncobrančićima koje se ukrcavaju jednom rukom pridržavajuć' lakokrile haljine, a drugom kakvog pristalog gospodina kojeg obožavaju pogledom.

Zamišljam hladne limunade u hladu palube dok brod Dunavom klizi nizvodno. I svežanj lavande u malenim damskim torbicama za mirisnu okrjepu.

Gospodina ne bih ljubila čak do Stambola. Da se bolje upoznamo. A poslije... Dragi Bog nek nam je na pomoći.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.