Kolumne

ponedjeljak, 23. ožujka 2020.

Decameron 2020 - poziv za slanje kratkih priča na online event


url: https://www.facebook.com/decameron2020price/

Mlade riječke književnice Ana Cerovac, Vesna Kurilić i Antonija Mežnarić otvorile su ovog tjedna platformu za kolektivno književno stvaralaštvo u kojem će moći sudjelovati svi zainteresirani autori i čitatelji. Riječ je o online eventu pod nazivom Decameron 2020 - priče iz karantene. Sudjelovanje u ovom eventu u potpunosti je volontersko, a izbor priča koje će se objaviti provodit će uredništvo.

Cilj je ove inicijative ispuniti virtualni krajolik kratkim pričama nastalima u vrijeme pandemije te čitateljima, prikovanima uz ekrane, ponuditi umjetnički sadržaj koji će donekle nadomjestiti odgođene i otkazane kulturne programe.


Priče će se za vrijeme borbe s pandemijom redovito objavljivati na blogu Decameron 2020 te će biti dostupne svim zainteresiranim čitateljima, stoga potičemo autore da počnu pisati već po objavi ovog poziva.

Odakle potječe ova ideja?

U originalnoj formi Boccacciovog klasika mladi pripovjedači sigurnost pred srednjovjekovnom kugom pronalaze na ladanju, a vrijeme si krate pričajući priče. Za razliku od njih, preventivne mjere u vrijeme naše pandemije upućuju nas da se odgovorno držimo svojih stanova i ekrana, zbog čega će naša sigurna zona za pripovijedanje biti internet. Cilj ovog događanja je ispuniti virtualni krajolik pričama nastalima u vrijeme pandemije i na taj način donekle nadomjestiti kulturne sadržaje koji su morali biti odgođeni i otkazani. Želimo pružiti ljudima u izolaciji nešto čime će si ispuniti dokolicu i što će im pomoći da lakše prođu kroz ove problematične dane.

Dopušteni su svi žanrovi, a posebno se veselimo fantasyju i SF-u. Radnja priča trebala bi biti smještena na prostor Hrvatske i regije, ali prihvaća se i svemirsko okruženje dok god likovi i setting imaju veze s Hrvatskom i bilo kojom alternativnom verzijom zemlje i regije. Dakle, prihvaćamo i izmještenu hrvatsku kulturu i identitet.

U skladu s praksom u izvornom Dekameronu, objavljujemo i sedam tema koje će autori moći umjetnički interpretirati na svoj način. Jedan autor može poslati i više od jedne priče pod uvjetom da su u različitim temama.

Teme/smjernice za Decameron 2020:
• U svemiru, nitko ne čuje kad kašlješ (priče o izolaciji)
• Junaci našeg doba (priče o solidarnosti)
• Ljubav u doba korone (ljubavne priče iz doba epidemije)
• Povijesne pošasti (o kugi i drugim zlima)
• Vrli novi svijet (priče o svijetu kakvog više ne prepoznajemo)
• Vidanje i vidarsko prigovaranje (priče o magičnim oboljenjima i iscjeljenjima)
• Ljudska komedija (humoristične priče o wc papiru i drugim nedaćama)
Preostale tri teme od ukupnih deset bit će objavljene naknadno.

Priče moraju biti prethodno neobjavljene, napisane na hrvatskom jeziku ili jezicima s kojih se ne prevodi, a dozvoljen je velik raspon duljina: od 100 do 8 000 riječi. Tekstovi se šalju u formatima .doc ili .docx (font Times New Roman, veličina 12, prored 1,5) na adresu: decameron2020.hr@gmail.com.

Priče objavljene na blogu naknadno će proći kroz dodatan izbor te će biti objedinjene u elektroničkoj zbirci Decameron 2020 – Priče iz karantene čija će se promocija održati po ponovnoj uspostavi javnih okupljanja i manifestacija.

(R.P.B., 23.03.2020)

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.