Kolumne

petak, 14. veljače 2020.

Mladen Pavković daruje dvije knjige Arsena Dedića


Natjecati se mogu svi čitatelji koji imaju i koji nemaju facebook profil.

Molimo da osim imena i prezimena, u komentaru ispod  objave na fejsu, ne upisujete ništa drugo kao što su srca, smajlići i tome slično.

Ukoliko želite ovu knjigu, a nemate facebook profil ili iz bilo kojeg drugog razloga se ne želite natjecati preko facebooka, molimo da nam se javite e-mailom i ostavite samo svoje ime i prezime.

Dobitnik će biti izabran programom Random.
Natječaj je otvoren zaključno s 15.2.2020. u 20,00 sati. 

Natjecati se mogu čitatelji iz RH. Sretno!

Knjiga Mladena Pavkovića „Zajedno, ali sam ili tako je govorio Arsen Dedić“, za koju je predgovor napisala Božica Jelušić, je knjiga razmišljanja i životnih stavova legende hrvatske glazbe, ali ujedno i osebujni autorski i nakladnički pothvat.

U vrijeme kad je sve potrošeno, jeftino i prolazno, stavovi i riječi Arsena Dedića (1938.-2015.) svjedoče o bogatom javnom i unutrašnjem životu.

Arsen je čovjek koji nikome nije laskao i niotkuda očekivao potvrdu vlastite vrijednosti te se stoga u ovoj knjizi koju smo na određeni način zajedno osmislili pa čak i radili na njoj otkriva kao nikada do sada.

Knjigu je likovno opremio Danijel Popović.

Kad ćete je prelistati ili pročitati Arsen će vam postati doživotni prijatelj, naravno u stilu samog naslova.

On je toliko svestran i toliko zanimljiv i kvalitetan da je već odavno trebao postati akademik, tim više što u HAZU malo je ljudi poput njega dalo toliko kvalitetnih djela ne samo Hrvatskoj, već i europskoj glazbi.  Ali ovaj nesnošljivi hrvatski jal i zloba, koja je i jednog Arsena gotovo do smrti tretirala kao „estradnjaka“ nije ništa drugo nego „hrvatski specijalitet marginaliziranja i podcjenjivanja“ najviših vrijednosti hrvatske kulture.

O Dediću se pod navodnicima sve zna, a HRT zamislite nije snimila čak ni jednu dokumentarnu emisiju o njegovu životu i radu, uključujući i legendarnu Gabi Novak, dok s druge pak strane o takvim ličnostima u svijetu snimaju i igrane filmove.

Svi sve znaju o njegovim pjesmama, a o životu i radu - ništa.

Sada govore da bi po njegovom imenu trebao nositi naziv neki trg, ulica ili što ti ja znam. Kad smo ga imali, kad je bio živ nismo ga dovoljno slušali i cijenili kako treba, a trebali smo već tada po njemu nazvati Muzičku akademiju.

U ovoj knjizi, koju su Arsen i Mladen Pavković u šali nazvali i „Popularna biblija“ saznat ćete više o njemu, kroz njegove riječi, nego što ste ikada mislili da znate.

No, ako ne vjerujete, provjerite.

Legende nikada ne umiru, one se samo pritaje ili sakriju.

Stoga i ova knjiga misli i razmišljanja jednog od najvećih hrvatskih glazbenika, tekstopisaca, skladatelja, pa čak i slikara ostat će tek jedan mali kamenčić u iznimnom radnom i životnom djelu velikog Arsena Dedića, a objavljena je u nakladi Ogranka Matice Hrvatske iz Koprivnice.