Kolumne

petak, 25. listopada 2019.

Denis Kožljan | Maja Sacher: "Napaljena"


Priznajem, baš mi je trebalo, pročitati jedno ovakvo parodično štivo, poput "Napaljene", autorice Maje Sačer. No, znam kako treba imati hrabrosti i napisati neke svoje dojmove o pročitanom jer se možda za neke, radi o škakljivoj tematici. Hm, pa zar je upoznavanje vlastitog tijela i njegovog funkcioniranja, zaista toliko škakljivo ili smo mi Hrvati zaluđeni nekim svojim tabuima kako erotici nije mjesto na naslovnicama. Iako sam duplo starija od Tijane, glavne akterice ovog laganog erotskog romana, ne stidim se nimalo, što sam uzela ovaj prvijenac Maje Sačer jer me pomalo i zagolicao sam naslov ali i ilustracija naslovnice. Ništa čudno jer je i izlazak romana, uzbudio odnosno poljuljao literarnu scenu, tj. uobičajnu žensku literaturu.

O čemu se zapravo radi? Koji je problem, mlade poslovne djevojke, naizgled iste kao i njene kolegice u uredu, kao i njene prijateljice, a opet toliko različite? Drugačija u tome što umjesto normalnih seksualnih doživljaja koji se odvijaju u intimi, u posebnim okolnostima, Tijana sa svojim Sindromom trajnog seksualnog uzbuđenja, postaje predmetom psihološkog ispitivanja. Tako je ona u nekoliko prvih navrata kad joj se dogodio fantomski o*****m, pomislila kako je to plod njene mašte, zatim je pomislila kako je stanje u koje sve češće zapada, rezultat prekovremenog rada ili je pak možda poludjela.

No, kako je osjećaji uzbuđenja preplavljuju često u vožnji, za vrijeme poslovnih sastanaka, ona ipak odluči potražiti pomoć. Moram priznati kako meni nije ništa čudno ni neuobičjno u tome što joj se događa pa iako ima Roberta, svog dečka, iako se dopada i Lucijanu, kolegi s posla, ali njena napaljenost, osim trenutačno njoj (jer nastaje u nezgodno vrijeme i na nezgodnim mjestima), ne izaziva nikakve štete ni smetnje drugima s kojima se druži.

Kroz opis junakinje i njene postupke, autorica romana nas upoznaje na jedan zabavan odnosno parodičan način sa žensko muškim odnosima u kojima čokolada, a koja se nađe uvijek kad zatreba na stolu, na radnom stolu, ima opet svoju ulogu. Rekla bih kako je Tijana zapravo hrabra, mlada žena, koja nije kriva za ono što joj se događa u njenom seksualnom životu i vjerojatno se s takvim problemom suočava još žena, samo se one , u jednom društvu u kojemu je seksualnost , tabu tema, boje priznati i opisati to svoje stanje tijela. Mislim kako je autorica, dajući djelu, naslov provokativne dimenzije, zapravo htjela pozvati svoje čitatelje na suočavanje s problemima ovakve prirode. Tijana se vrlo često pokušava sjetiti svojih fantomskih stanja, čestih o****a, traži neko racionalno objašnjenje, a koje nikako da nađe. Ukoliko dragi naši partneri, supružnici, ljubavnici, želite obradovati svoju dragu za Valentinovo, kupite joj roman "Napaljena", obradujte svoju voljenu lakim i rekla bih provokativnim ali štivom koji će Vaše žene ipak opustiti pa čak možda i odvesti u jedan svijet mašte, a koji je svima nama toliko potreban u ovom svijetu neprestane presije, naredbi i vremena u kojem se teško može zadovoljiti svoje tijelo, povezano s njim i psiha.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.