Kolumne

ponedjeljak, 13. svibnja 2019.

Božica Jelušić | Razlozi zapisivanja


Ne znam u čemu je stvarna vrijednost zapisivanja vlastitih akcidentalija, premišljanja i dojmova, no slutim da je to kao ona nedavna posjeta bioenergetičaru, povodom napada bubrežnog kamenca. On razmahuje rukama, smješka se, "natjerava" kamence u izlazni kanal,tvrdeći da će se sami rastočiti ili izaći već sutra. No, ništa se od toga u stvarnosti ne dešava, osim što u žarištima upale prestaje žarenje, ništa me ne boli, hvata me pospanost i sve mi postaje lebdeće i svejedno. Kažu mi da su to, zapravo, učinili antibiotici,no ja ostavljam malo prostora zaslužnosti tom komičnom čovjeku, koji s kamenjem i zloćudnim tkivom kod raznih ljudi vodi svojevrsne "pregovore", čvrsto vjerujući u svoju konačnu pobjedu.

Zapisane riječi također imaju sličan učinak: rastanci u njima nisu tako dramatični, zamjeranja su manje gorka, dosada ne zvoni toliko šuplje dok stanovita taština zapisivača, da svemu dade "dodir estetike" navodi na friziranje i glačanje stanovitih dnevnih propadnuća u loš jezik, loše raspoloženje i opću banalnost. Zapisujući, mi razvijamo tehniku "dvoglasja", pri čemu jedan lik lebdi u solilokviju, dok drugi vježba za oratora, odlučna u nakani da svoje iskustvo podijeli s barem još jednim slušateljem na svijetu. Također, pisanje je njegovanje "objektivne distance", a prava se intima i tihozbor čuvaju za nešto sasvim drugo.

Nekada doista vjerujemo da će naše črknje gorjeti na vlastoručno užganoj lomači, dok već u slijedećem trenutku snatrimo kako će nas netko "voljeti u astralu", zbog naše hrabrosti, poštenja, bespoštednih izlaganja i razotkrivanja u tijelu teksta, gdje smo ustrajno tražili svoj idealni oblik. Kamence u kanalima, navodno, stvara "skrutnuti bijes", nemoć da svoje demone pustimo s lanca. nedostatak hrabrosti da živimo po svom izvornom biću i određenju.U redu, možda je zapisivanje kombinacija antibiotika i "propuha u auri" izazvanog mahanjem ruku, no nakon toga, titranje "užarene žičice" više se ne osjeća, dok pogled leti prema vrtlogu vrbina lišća pod prozorom, a naša čežnja za lijepim vremenom usred svibnja, pretvara se u tinjajuću opsesiju.

13. svibnja 2016.
Flora green

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.