Kolumne

nedjelja, 19. svibnja 2019.

Božica Jelušić | O jednostavnosti, usput


Fotografija:Andreja Dugina
Krenem pisati nešto u stihovima, jednostavno, za dječju dob, o Đurđevačkim pijescima /peskima. To bi trebao biti neki pamtljivi, privlačni "ključ" za moju slikovnicu PJESKO, PJEŠČANI DJEČAK. Onako, jednostavno, ritmično, a djeca da usput upamte, po mnemotehnici, u stihovima, o flori i fauni, o vjetru i pijesku. I ne lezi, vraže! PRIRODA PODRAVINE dr. Radovana Kranjčeva nije mi pri ruci, pa tražim po internetu, po tim silnim radnjama, mapama, nešto o toj temi, ali to je beskonačno naporan trud. Sve nešto znanstveno, pa tabelarno, pa uspavljujuće, ne drži mi koncentraciju ni 10 cijelih minuta. I naravno, sve klonirano, jedno slično na drugo, resavska škola, beskonačno prepisivanje. A i potvrđuje moje negativno mišljenje o tome kako "sve piše na internetu". Možeš misliti! Apage!

U redu, to je znanstvena praksa i metodologija, no muči me jedno pitanje: Kako to, da su zaista veliki umovi, poput Einstaina, Tesle, Carvera i drugih, sve znali ispričati jednostavno, slikovito, KRATKO, pamtljivo, ne užasavajući slušatelja i ne frustrirajući ga da ima "nedostatan kapacitet", da shvati te umudrene znanstvene činjenice i paradigme? Moramo li nužno biti DOSADNI , zakučasti, smotani poput sajle, kad ljudima tumačimo prirodu, koja je posve jednostavna, originalna, uzbudljiva i poticajna oku, umu i duhu? Onaj pravi može si dopustiti da u svim područjima bude jednostavan, da bi ga kako je rečeno "čak i onaj koji je sletio s druge planete na prvu mogao razumjeti".Mislim da je upravo u jednostavnosti "linija razlike" između stvarno pametnih i onih koji se samo "prave" pametnima. Iskreno, da ja kao "neutralni korisnik" čitam te materijale, teško da bih došla in situ, pogledati o čemu se tu radi.

Fotografija:Andreja Dugina | Gregor i Vita Dugina
Napravila sam 85 stihova u "Dijalogu Pjeska i vjetra", u nadi da će netko bistro dijete poželjeti o tome saznati više i baviti se Pijescima na nekoj dubljoj razini, kad odraste. Niste mi pomogli mnogo, autori razni. I bolje je tako. Što sam shvatiš i naučiš, dulje pamtiš Pa, sretno nam bilo! Vederemo!

˝Pjesko˝ je poetična priča o zaigranom, veselom, znatiželjnom i plemenitom dječaku kome je dom pustinja, a povremeno posjećuje svoj zavičaj, mali panonski grad Đurđevac. Ovoj priči dodatnu vrijednost daju nježene ilustracije Gordane Špoljar-Andrašić.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.