Kolumne

utorak, 12. veljače 2019.

Petnaest godina s piscima i za pisce za djecu i mlade


Na današnji dan, prije petnaest godina, 12. veljače 2004. godine u Zagrebu osnovano je naše Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM), Klub prvih pisaca, isključivo s namjerom promicanja književnosti za djecu i mlade.

Prvi predsjednik HDKDM-a bio je Želimir Hercigonja, a u upravnom odboru su bili Slivija Šesto i Robert Mlinarec. Za tajnika je bio izabran Ratko Bjelčić.

Podsjetimo se:

Da je objavljeno 90 naslova, u više biblioteka:
"Biblioteka Jaglac", "Biblioteka prvi pisci", "Biblioteka Znanstveno pero", "Biblioteka Žargon", "Biblioteka Mala", "Biblioteka Velika", "Biblioteka Zvonko", "Biblioteka Plus 18", Biblioteka "Piširiši", "Biblioteka Tena i tenica".


Osim tiskanjih izdanja, HDKDM objavljuje i online časopis "Mali Pero".

Članovi Društva do sada su osvajali ove prestižne nagrade:

Više naslova objavljenih u nakladi Društva dobili su pohvalu "Grigora Viteza", a nalazili su se i u samom užem izboru za dodjelu nagrade "Grigor Vitez", "Anto Gardaš" ili "Mato Lovrak".

Nagradu "Grigor Vitez" dobili su:

Nada Mihelčić "Anđeo plišanih igračaka",
Rosie Kugli: "Nisam ti rekla... "
Vlado Rajić: "Mačak s četvrtog kata"

Zbog svog angažmana, predsjednica Društva Silvija Šesto, dobila je posebno priznanje nagrade "Grigor Vitez" za sveukupni doprinos popularizaciji književnosti za djecu i mlade.

Društvo je doprinjelo svojim nagradama i afirmaciji književnica kao što su Nena Lončar, Rosie Kugli, Vlasta Golub i Sonja Smolec, čije su knjige koje su objavili drugi nakladnici, zapažene, te su dobile i nagrade.

Biblioteke Društva uređuju višestruko nagrađivanje urednice: Silvija Šesto i Snježana Babić-Višnjić Silvija šesto uredila je i nagrađene knjige autorice Sonje Smolec: Marama s bubamarama, nagrada "Mato Lovrak" i Melite Rundek: Letači srebrnih krila,  nagrada "Anto Gardaš".
Nagrade koje organizira HDKDM:
"Zvonko",  za najbolji neobjavljeni roman za djecu i mlade
"Piširiši", za najbolju neobjavljenu tematsku slikovnicu
"Kitica", za najbolju neobjavljenju zbirku poezije za djecu
"Tena i Tenica", za najbolji neobjavljeni igrokaz

Registrirane djelatnosti:
Promicati zaštitu materijalnog položaja i ugleda pisaca književnih i srodnih tekstova s područja književnosti za djecu i mlade. Raznolikim akcijama unaprjeđivati čitanje književnih djela kod mladeg uzrasta čitatelja. Suradivati sa srodnim udrugama, prvenstveno sa Zajednicom slobodnih umjetnika, te Udrugom dramskih umjetnika u zemlji i izvan Republike Hrvatske. Objavljivati književne i stručne publikacije svojih članova s područja djelovanja udruge, sukladno zakonu Organizirati književne susrete, predavanja i književne tribine. Unaprjeđivati opći standard pisane riječi namijenjene djeci i mladima. Štititi profesionalni integritet i dostojanstvo književnika, te njihovu neovisnost.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.