utorak, 4. prosinca 2018.

Predstavljanje knjige Legenda o Mariji Magdaleni.


Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske u suradnji s Društvom prijatelja glagoljice s radošću poziva sve poštovatelje hrvatske kulturne baštine na predstavljanje knjige Legenda o Mariji Magdaleni koje će se održati u petak, 14. 12., u 18.00, u velikoj dvorani Matice hrvatske na Strossmayerovom trgu 4.

Knjigu će predstaviti prof. dr. sc. Mateo Žagar, dr. sc. Vesna Badurina Stipčević, likovni kritičar Stanko Špoljarić i akademkinja Anica Nazor.

U umjetničkom dijelu programa nastupit će mezzosopranistica Kristina Repar i Dubravko Ćepulić Polgar, crkveni i koncertni orguljaš, skladatelj i improvizator.
Ulaz je slobodan.


PODATCI O KNJIZI:

Legendu o Mariji Magdaleni pripremila je iz glagoljičnoga Žgombićeva zbornika iz 16st. akademkinja Anica Nazor. Žgombićev je zbornik jedan od najzanimljivijih srednjovjekovnih glagoljičnih zbornika i jedan od najvažnijih izvora za istraživanje hrvatske srednjovjekovne književnosti i jezika. Danas se čuva u Arhivu Hrvatske akademije znanosti i

umjetnosti u Zagrebu. U knjizi Legenda o Mariji Magdaleni svaki faksimil stranice izvornoga glagoljičnoga teksta prati transkripcija na latinici.

Za lakše razumijevanje srednjovjekovnoga jezika na kraju se teksta nalazi i opširan rječnik.  Legendu je oslikala slikarica Vjera Reiser, a knjigu uredio Zlatko Rebernjak u sklopu knjižnog niza Riječju i slikom.

Izdali su je ITG d.o.o. za izdavačku i grafičku djelatnost i Privatna umjetnička gimnazija s pravom javnosti iz Zagreba.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.