Kolumne

četvrtak, 25. listopada 2018.

Dani Augusta Šenoe 2018.


vrijeme: 14.11.2018. - 13.12.2018.
mjesto: Zagreb; Kuća Šenoa, Ulica Ive Mallina 27
url: https://kuca.senoa.eu/

Ovogodišnje izdanje manifestacije Dani Augusta Šenoe, povodom 180. obljetnice rođenja Augusta Šenoe, održat će se od 14. studenog do 13. prosinca 2018. 

Program:


14. studenoga, srijeda

18,00 sati  - premijera dokumentarnog filma „Šenoino doba“

Redateljica Nana Šojlev,  produkcija HRT 2018.

Dokumentarni film „Šenoino doba“ snimljen je na lokacijama u Gradu Zagrebu koje su posebno povezane s Augustom Šenoom od njegove rodne kuće  do KUĆE ŠENOA u kojoj se čuva njegova ostavština. U filmu sudjeluju akademik Stjepan Damjanović, Vinko Brešić, Julijana Matanović, Marijan Lipovac, Dalibor Brozović, Katja Matković Mikulčić i Jasmina Reis.

19,00 sati - otvorenje izložbe crteža i silueta Augusta Šenoe  

Malo je poznato da je naš veliki pisac August Šenoa bio talentiran i za likovno izražavanje. Crtanje je učio kod Adolfa Methudyja. Na izložbi predstavljamo njegove  originalne crteže i siluete (škaroreze) nastale u dobi od 11. do 15. godine života

Izložbu će otvoriti akademik Tonko Maroević

domjenak

19. studenoga, ponedjeljak – 18,00 sati

Pogled na Zagreb  Augusta Šenoe

August Šenoa je napisao: „Dozvolite da Vam se smjerno predstavim – ja sam zagrebački sin !“

O Zagrebu je pisao u romanima, pripovijetkama, feljtonima „Zagrebulje“. Pjesma „Zagreb“ neslužbena je himna Grada Zagreba.

Kako je izgledao Zagreb za života Augusta Šenoe riječju i fotografijama prikazat će nam arhitekt Mario Beusan.

 23. studenoga, petak – 18,00 sati

„Gudalo mi pozaspalo…“ koncert u čast 180. rođendana Augusta Šenoe

August Šenoa u mladosti je učio svirati violinu kod maestra Schmidta, voditelja orkestra Narodnog zemaljskog kazališta. Kao urednik časopisa „Vienac“ pratio je nastupe mladog virtuoza na violini, Franje Krežme po Europi i u Zagrebu.

U čast 180.obljetnice rođenja Augusta Šenoe  koncert će održati maestro Goran Končar (violina)  i Ljerka Končar (čelo).

27. studenoga, utorak– 18,00 sati

Diogenes i mi – 140. godina poslije

Za Augusta Šenou kažu da je najpoznatiji turopoljski zet. Osim obiteljskih veza s Tutopoljem u ovaj kraj smjestio je radnje svojih književnih djela: pripovijesti „Turopoljski top“ i „Mladi gospodin“, te dio radnje romana „Diogenes“. Ove godine obilježavamo 140. obljetnicu prve objave „Diogenesa“

O svemu tome ….  i još mnogo više čut ćete na predavanju  Katje Matković Mikulčić, ravnateljice Gradske knjižnice u Velikoj Gorici i autorici knjige „Obitelj Šenoa i Turopolje“.

Fragmente iz romana „Diogenes“ čitat će glumac Dubravko Sidor.

30. studenoga, petak – 18,00 sati

O nepoznatim pjesmama Augusta Šenoe na njemačkom jeziku i kako Zlatarovo zlato zvuči na kajkavskom

August Šenoa je češkog i slovačkog porijekla. U obitelji se govorilo njemački, pa je August naučio hrvatski jezik tek oko 9. godine života u igri s vršnajcima u parku Ribnjaku.

Kao gimnazijalac napisao je zbiku pjesama na njemačkom jeziku.

Što se s tom zbirkom dogodilo, tko je bio Milan Dobrovoljac Žmigavac, kako Augustove pjesme i Zlatarovo zlato zvuče na kajkavskom saznat ćete na zanimljivom predavanju Želimira Novaka iz Gradske knjižnice Dugo Selo. Autor projekta Predrag Topić.

5. prosinca, srijeda – 18,00 sati

U gostima kod Šenoe -  Julijana Matanović

predavanje „I narav se protiv nas urotila – povijesni romani Augusta Šenoe“

U predgovoru romana „Seljačka buna“ August Šenoa je napisao: „Dobro je da narod sazna gdje je zgriješio in posrnuo, gdje li se je proslavio i prodičio… Ta istina ponuka i mene da iznesem u spodobi pripovijesti našu davninu, stare grijehove, staru slavu našu.“

Književnica  Julijana Matanović doktorirala je s temom povijesnog romana u hrvatskoj književnosti. Pričat će nam o povijesnim romanima Augusta Šenoe i još mnogo toga.

8. prosinca, subota – 18,00 sati

Predblagdansko iznenađenje u Kući Šenoa

August Šenoa inspirirao je svojim zlatnim rečenicama  ilustratora Zdenka Bašića i urednicu Tanju Konforta za nešto posebno!  O čemu se radi neka bude tajna do ove subote kada ćemo ju otkriti svim malim i velikim znatiželjnicima koje očekujemo u velikom broju u Kući Šenoa!

13. prosinca, četvrtak– 11,00 sati

Ja sam zagrebački sin - obilazak Zagreba putevima Augusta Šenoe

Vodit će nas učiteljica Branka iz istoimene pripovijesti Augusta Šenoe. Razgled počinjemo na Mirogoju u 11,00 sati kod glavnog ulaza. Zapalit ćemo svijeće na Augustovom grobu na njegov smrtni dan, a zatim ćemo se zajedno gradskim autobusom spustiti do Kaptola. Dalje će nas učiteljica Branka povesti po adresama Augusta Šenoe pričajući nam o njegovom životu, školavanju, radu,  obitelji, prijateljima i Zagrebu kojega je silno volio. 

Zatvaranje izložbe crteža i silueta Augusta Šenoe.

Ulaz slobodan na sva navedena događanja! Zbog prostornih mogućnosti molimo najavu na broj 091 7555 388 ili e-mail adresu: kuca@senoa.eu


Donacije su dobrodošle u škrabicu Kuće Šenoa iz koje sav prikupljen iznos ide za  restauraciju petrolejske svjetiljke Augusta Šenoe.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.