Kolumne

ponedjeljak, 22. listopada 2018.

Biografija 'Freddie Mercury – život, smrt i nasljeđe'


vrijeme: 17.10.2018.

Biografija legendarnog frontmena grupe Queen 'Freddie Mercury – život, smrt i nasljeđe', u kojoj autori Mark Langthorne i Matt Richards vješto isprepliću priču o Mercuryjevu životu i onu o povijesti AIDS-a, bolesti koja ga je pokosila u 45. godini, dobila je svoj hrvatski prijevod u izdanju Glazbene knjižare Rockmark. Hrvatski prijevod potpisuje Rebeka Vujasinović.

Kako se ističe u najavi, knjiga čiji je originalni naslov "Somebody to Love: The Life, Death and Legacy of Freddie Mercury" (2016.), donosi razgovore s Mercuryjevim najbližim prijateljima tijekom posljednjih godina njegova života te, uz pregršt privatnih fotografija, daje nove poglede i baca novo svjetlo na nevjerojatan život koji je taj, jedan od najvećih, najtalentiranijih i najomiljenijih glazbenika svih vremena, vodio, ali i cijenu koju je platio.

Kao frontmen grupe Queen, Freddie Mercury u dva je desetljeća napisao neke od njihovih najvećih hitova poput "Bohemian Rhapsody", "Killer Queen", "Don't Stop Me Now" i "Crazy Little Thing Called Love", a kada je preminuo 1991., sa samo 45 godina, svijet je ostao u šoku saznavši da je bolovao od AIDS-a.

“Želim doprijeti do što je više ljudi moguće, što više tim zabavnije. Da se mene pita – volio bih da cijeli svijet sluša moje pjesme i da me svi na svijetu čuju i gledaju dok sam na pozornici”, rekao je jednom prilikom Mercury.

U knjizi “Freddie Mercury – život, smrt i nasljeđe“, Langthorne i Richards na 470 stranica vješto isprepliću dvije priče, jednu o životu tog, najvećeg svjetskog rock-showmena, i drugu o povijesti AIDS-a.

"Mercuryjevo stremljenje ka glazbenim vrhuncima s grupom Queen, njegovo odrastanje i odgoj te beskonačno traganje za ljubavlju autori suočavaju s AIDS-om, strašnom bolesti koja je 1980-ih pomela svijet, dok je medicina - unatoč nedovoljnim financijskim sredstvima, društvenoj neupućenosti i homofobiji - tražila načine kako je obuzdati", stoji u najavi.

Hrvatski prijevod nove biografije jednog od najvećih, najtalentiranijih i najomiljenijih glazbenika svih vremena potpisuje Rebeka Vujasinović a, nakon autobiografije pjevača Iron Maidena Brucea Dickinsona "Čemu služi ovaj gumb?", riječ je o drugom prevedenom izdanju Rockmarka. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.