Kolumne

četvrtak, 27. rujna 2018.

V.B.Z. Predstavlja | Goran Gerovac: Nikad robom


Goran Gerovac: „Nikad robom“
Ponedjeljak, 1. listopada 2018. godine, u 19,30 sati
Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
Trg P. Preradovića 5, Zagreb

Sudjeluju:

Goran Gerovac, Mirko Galić, Dražen Klarić, Alen Galović, Josip Antić i Drago Glamuzina

Radujemo se Vašem dolasku!


U danima u kojima nova vijest jedva poživi jedan dan novinar, urednik i romanopisac Goran Gerovac uspio je iskočiti iz okvira tržišno i medijski zadanog vremena. Njegove kolumne objelodanjene proteklih godina u prilogu dnevnih novina pod egidom “Nikad robom”, preuzetom od kultnog, danas bi se reklo, antifašističkog stripa jedne generacije, nadživjele su javne povode i živote političara i procesa koje su ih potaknule. Objedinjene i ukoričene one su danas ne samo vrhunsko štivo nego i snažni autentični poziv za otpor porobljenom i zarobljenom svijetu. Riječ je, dakako, o igri riječi: sveprisutna, izvorno talijanska riječ robba, kojom se definira glavni sastojak i cilj tržišnog gospodarstva, odavno je u Hrvatskoj značenje s predmeta proširila na ljude i njihove odnose. Zato Gerovca valja čitati s dvostrukim ključem, to je poruka s dva koda ili po narodski: nema predaje, nema prodaje. 

U eruditskom rafalu slobode i borbe za dobro ove naše male nesretnice, Goran Gerovac ostaje jedan od zadnjih pravih, “starinskih” novinara. Novinara pisaca. Novinara mislilaca. Novinara koji ne izdaju predivnu profesiju i koji ne izdaju nas ni sebe. Goran Gerovac piše direktno, ali nikada banalno, piše hrabro, lako i snažno, i pritom je potpuno angažiran u dekonstrukciji naših svakodnevnih narodnopolitičkih zabluda i budalaština.
Zvonimir Boban 

Gerovac je vrsni promatrač društva koji stalno propituje cijelu lepezu nedodirljivih istina: nacija, država, vojska, manjine, povijest... Previše razloga da postane meta “Čuvara”. Ljevici je njegov diskurs zasigurno bliži jer u prvi plan stavlja pojedinca nasuprot kapitalu, kolektivu, naciji, naravno sve dok se ne uhvati propitivanja njihovih “Čuvara” i njihove “istine”. A desnica? Ona ga čita i uživa kad udari po “Čuvarima” revolucije, naravno, ne njihove.
Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista


Goran Gerovac rođen je 1967. u Karlovcu. Radi u Večernjem listu u čijem je političkom magazinu Obzor i objavio kolumne koje su uvrštene u ovu zbirku. Do sada je objavio knjigu kratkih priča i tri romana. Živi u Zagrebu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.