Kolumne

petak, 9. ožujka 2018.

Časopis "Ženska posla" predstavlja | "Hod po rubu" autorica Rosie Kugli i Marijane Pleše

Promocija knjige "Hod po rubu" autorica Rosie Kugli i Marijane Pleše, održat će se 10.ožujka 2018.godine u 11:00

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, 10000 Zagreb, Croatia


Nakon  uspjeha romana „Nisam ti rekla...“, koji je dobio prestižnu književnu nagradu GRIGOR VITEZ i osvojio čitalačku publiku nazvavši roman hrvatskom inačicom  knjige „Mi djeca s kolodvora ZOO“;  ponovo sam posegnula za „formulom“ koja se pokazala i više nego uspješnom.  Ono što je meni najvažnije da je knjiga doprla do onih kojima je bila namijenjena a to su naši mladi. Sudeći po osvrtima i pismima koja svakodnevno dobivam svjedočim koliko ih je moja knjiga dirnula, koliko su ostali šokirani pojedinim opisima, da ih je knjiga nagnala na razmišljanje, velika većina onih koji su pročitali knjigu odlučili su da više neće piti. Pa zar to nije najveći uspjeh?

Zato sam ponovo posegnula za istom formulom. Beskompromisno i brutalno iskreno o „mračnoj“ strani naših mladih.  Knjiga „Hod po rubu“  u izdanju Ženska posla, nastala je u suradnji s novinarkom Marijanom Pleše, u kojoj između ostalog otvaramo temu potpunog skretanja, života onkraj zakona, života u odgojnoj ustanovi. Isto tako, zagreble smo i neka pitanja na koja smo, kao društvo skloni zažmiriti. Praviti se da ne postoje, gurati ih pod tepih.

No nakon nedavnih događaja i scena nasilja među mladima,  nameće se glasnije no ikada prije. U kakvom to svijetu živimo? Što poduzimamo? Kako spriječiti nasilje i agresiju? Kako spriječiti  scene poput one snimke u Splitu? Ili tragedije o kojima čitamo u crnoj kronici.

Nažalost, svjesni smo da društvo nikada ne može dovoljno učiniti na prevenciji nasilja i da ne postoji prevencija koja će nasilje u potpunosti iskorijeniti, ali dužnost nam je ukazati i objasniti posljedice buntovništva, nasilja i agresije.

Objasniti to tako da nas mladi „čuju“: kroz njihovu priču, na njihov način, služeći se njihovim crticama iz života, njihovim jezikom koji će možda nekim zaparati uho. Ova knjiga vjerujem to i čini.

Posebno me veseli da je knjiga odmah prepoznata od strane Gradskog ureda za zdravstvo i uključena u javnozdravstvenu kampanju "Nije cool biti bully". To je za mene veliko priznanje, kao i to da su se već  počeli javljati mladi sa željom da ispričaju svoju priču...

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.