Kolumne

ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Predstavljen zbornik radova 'Hrvatska književnost u susjedstvu'


vrijeme: 29.01.2018.

Zbornik radova 'Hrvatska književnost u susjedstvu' koji se bavi književnim stvaralaštvom Hrvata u susjednim zemljama predstavljen je u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu. 

O zborniku su govorili kroatisti Vinko Brešić, Jelena Lužina i Miroslav Mićanović.

Brešić je istaknuo kako kako zbornik "Hrvatska književnost u susjedstvu" objedinjuje osamnaest izabranih eseja od sedamnaest autora.

Zbornik je, napomenuo je Brešić, pregled i uvid u književno stvaralaštvo na hrvatskome jeziku i stvaralaštvo podrijetlom hrvatskih pisaca na drugim jezicima, u bližim i obližnjim zemljopisnim prostorima.

U zborniku je esejistički prikazano stvaralaštvo naših sunarodnjaka u susjedstvu, zastupljenost prijevoda hrvatske književnosti i hrvatskih pisaca u susjednim kulturama te stupanj reciprociteta u tome pogledu u Bosni i Hercegovini, Vojvodini (Srbiji), Boki kotorskoj (Crnoj Gori), Makedoniji, Sloveniji, te Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, rekao je Brešić.

Po riječima prof. Jelene Lužina vrijednost je ove knjige i to što se ona dogodila izvan metropolitanskoga obzorja, što Pulu afirmira kao kao novo književno središte.

Ocijenila je kako su radovi u knjizi ne samo evidentiranja stanja nego i svojevrsna evaluacija te književnosti.

U zborniku su objavljeni radovi autora koji su svoje eseje izlagala na Pulskim danima eseja, među kojima i Mirko Ćurić (Đakovo), Valnea Delbianco (Pula), Zvonko Kovača (Zagreb), Željka Lovrenčić (Zagreb), Jelena Lužina (Skoplje), Šimun Musa (Zadar/Mostar), Milorad Nikčević (Osijek), Sanja Vulić (Zagreb), Đuro Vidmarović (Zagreb) i Tomislav Žigmanov (Subotica).

Zbornik je uredio Boris Domagoj Biletić, a predgovor je napisao Vinko Brešić. Objavili su ga nakladnici Nova Istra i istarski Ogranak DHK.

Izvor:Culturnet.hr
 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.