Kolumne

četvrtak, 9. studenoga 2017.

Tribina: Hrvatsko knjižarstvo danas – problemi i perspektive


U petak 10. studenog s početkom u 19 sati na Interliberovoj centralnoj pozornici u paviljonu 6 održat će se razgovor na temu "Hrvatsko knjižarstvo danas – problemi i perspektive"

Sudjeluju:

- Matilda Bulić (članica Uprave Školske knjige)
- Zvonimir Čimić (knjižare Znanje)
- Zvonko Čubrić (knjižare Hoću knjigu)
- Dražen Dabić (antikvarijat Bibliofil, Zagreb)
- Mišo Nejašmić (Superknjižara, Zagreb)
- Ivica Vuletić (Knjižara Nova, Osijek)

Moderira: Nenad Bartolčić (portal Moderna vremena)
Organizator: ZNK - Zajednica nakladnika i knjižara

Želja je organizatora tribine (ZNK) potaknuti razgovor o važnim pitanjima o trenutnoj situaciji i perspektivama o knjižarstvu u Hrvatskoj, i stoga su razgovori na Interliberu zamišljeni kao početak kontinuiranog i temeljitijeg promišljanja i knjižarstva kao vrlo važne djelatnosti koja je u Hrvatskoj prečesto bila prepuštana inicijativi onih koji su knjižarstvu prilazili previše olako (iako s opravdanim razlogom zbog u 1990-ima nedostatno razvijene knjižarske mreže), videći u njemu samo trgovački potencijal, a zanemarujući npr. kulturološku ulogu knjižara, ili mjesto knjižare unutar zajednice, naročito u manjim gradovima.

Osim o "poljuljanim" odnosima između nakladnika i knjižara, o prevladavajućem konceptu tzv. nakladničkog knjižarstva, regulaciji tržišta (popusti, sajmovi knjiga, rabatna politika, Sporazum o jedinstvenoj cijeni knjige...) sada je prilika razgovarati i o mjerama koje bi trebalo pokrenuti kako bi se pomoglo ovoj važnoj karici lanca knjige, u cilju lakšeg otvaranja novih knjižara ali prije svega i održivosti, kako postojećih tako i novih knjižara.

Kolegice i kolege nakladnici i knjižari, novinari i svi ostali zainteresirani knjižni profesionalci i neprofesionalci, ljubitelji knjige... dođite na tribinu, vrijeme je za kvalitetne promjene!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.