Kolumne

ponedjeljak, 6. studenoga 2017.

Objavljene nominacije za nagradu Libar za vajk


vrijeme: 06.11.2017.
mjesto: Pula

Stručni ocjenjivački sud u kojemu je četvero renomiranih hrvatskih knjižara, Vlatka Balinčić, Dražen Dabić, Dragana Vujatović i Ivica Vuletić izabrao je 43 naslova koji su ušli u konkurenciju za ovogodišnju nagradu Libar za vajk koja u središte postavlja nakladnika, a cilj joj je poticanje iznimnih nakladničkih projekata, priopćeno je iz Udruge Sa(n)jam knjige u Istri. 

U konkurenciji su bili knjižni naslovi nakladnika koji će sudjelovati na 23. Sa(n)jam knjige u Istri, a objavljeni su u razdoblju od 1. listopada 2016. do 1. listopada 2017. godine. Svaki član suda mogao je izabrati 15 naslova, kojih je tako moglo biti izabrano najviše 60, no budući da se neki od njih podudaraju, odabrana su ukupno 43 naslova koje je objavilo 28 izdavača.

Nagrada Libar za vajk namijenjena nakladnicima uključuje, osim skulpture koju je oblikovao dizajner Mauricio Ferlin, i novčanu nagradu u iznosu od 15 tisuća kuna. Autor kao nagradu također dobiva skulpturu i novčanu nagradu u iznosu od pet tisuća kuna te boravak u prvoj pulskoj rezidenciji za autore Azil Giardini 2 u trajanju od 15 dana.

"Osim što je priznanje, Libar za vajk ujedno je i nagradna igra za publiku Sajma. Čitatelji između ponuđenih naslova biraju one za koje smatraju da će ostati 'za vajk', zanavijek, kao vrijedni dio kućne biblioteke", poručila je direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija.

Čitateljska publika koju čine kupci knjiga na web stranici sajma knjige te kupci knjiga na samom 23. Sa(n)jam knjige u Istri, moći će glasovati za nagradu Libar za vajk od 8. studenoga do 8. prosinca.

Kako se navodi u priopćenju, osnovni cilj ove jedinstvene nagrade u Hrvatskoj, koja povezuje autore, nakladnike, knjižare i publiku, je isticanje iznimnih nakladničkih projekata. Nagradom se želi istaknuti knjige koje nisu isključivo komercijalne, ali su  dostupne i relevantne na tržištu, knjige koje će u bibliotekama čitatelja ostati čuvane i korištene više generacija te pridonositi ukupnom poimanju naše kulturne baštine.

Libar za vajk nagrada je koju je prije dvije godine utemeljila Udruga Sa(n)jam knjige u Istri. Dosadašnji su dobitnici Miljenko Jergović za knjigu "Sarajevo, plan grada" i Olja Savičević Ivančević za knjigu "Pjevač u noći".
 
Opširnije


Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.