Kolumne

srijeda, 8. studenoga 2017.

'Brdo' Ivice Prtenjače u utrci za International Dublin Literary Award 2018.


vrijeme: 08.11.2017.

Roman "Brdo" književnika Ivice Prtenjače uvršten je u širi izbor za književnu nagradu International Dublin Literary Award 2018., najizdašniju svjetsku književnu nagradu za književno djelo objavljeno na engleskom jeziku, uključivo prijevode. 

Za 100 tisuća eura vrijednu nagradu ukupno je nominirano 150 naslova iz čitavog svijeta, među kojima je i 48 naslova prevedenih na engleski autora iz 40 zemalja, od Afrike, preko Europe i Azije, Sjeverne Amerike, Kanade, te Južne Amerike, do Australije i Novog Zelanda.

Nagradu dodjeljuju Knjižnice Grada Dublina a romane nominiraju nacionalne knjižnice. "Brdo" je nominirala Gradska knjižnica Rijeka.

Naslovi u prijevodu izvorno su napisani na 17 različitih jezika, a uz Prtenjaču među nominiranima našli su se češki, danski, nizozemski, finski, francuski, njemački, korejski, hebrejski, islandski, norveški, portugalski, srpski, slovenski, španjolski i švedski autori.

Među dosadašnjih 22 dobitnika te financijski najvrjednije nagrade u svijetu čak je devet prevedenih autora. Nagrađeni naslov dobiva 100 tisuća eura, koji se u slučaju da je riječ o prijevodu, dijele tako da 75 tisuća eura dobije autor, a 25 tisuća eura prevoditelj.

Roman "Brdo" je na engleskome objavljen u VBZ-ovoj biblioteci "Best of Croatian Literature" u prijevodu Tomislava Kuzmanovića.

Na tragu nominacije bit će dostupan u fondu svih knjižnica grada Dublina, dok će svečano proglašenje dobitnika biti upriličeno u svibnju 2018..

Komentirajući nominaciju Prtenjača je kazao kako je riječ o vrlo važnoj i uglednoj nagradi, a posebno ga veseli što će knjiga biti dostupna u dublinskim knjižnicama.

"Jasno da sam počašćen tim odabirom. Mislim da smo i ja i prevoditelj Tomislav Kuzmanović podjednako za to zaslužni", rekao je Prtenjača Hini.

"'Brdo' je priča o slobodi, o odluci da se bude slobodan, u tom smislu se nadam da će ta knjiga biti bliska mnogim ljudima, sloboda je kako znamo nepotrošiva i velika tema, a nekakav je i globalni osjećaj da se njezin prostor svakodnevno smanjuje. Veselim se novim čitateljima u toj meni jako dragoj zemlji", dodao je pisac. (Hina)

www.dublinliteraryaward.ie/

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.