Kolumne

četvrtak, 26. listopada 2017.

Predstavljena nagrada Libar za vajk


Nagrada Libar za vajk predstavljena je u četvrtak, 26. listopada 2017. na konferenciji za novinare u hotelu Park Plaza Histria. Cilj ove jedinstvene nagrade koja u središte postavlja nakladnika je poticanje iznimnih nakladničkih projekata koji će nam ostati ''za vajk'', zanavijek, zauvijek. Ovom nagradom želi se uspostaviti prirodan tijek knjige, od autora i nakladnika preko knjižara do publike te se njome želi podsjetiti na važnost knjižarske struke i odlučujuće uloge publike u životu knjige nakon njezina objavljivanja. Nagradu su predstavili direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija, glavni izvršni direktor i direktorica prodaje i marketinga Arena Hospitality Group Reli Slonim i Manuela Kraljević, te članica stručnog ocjenjivačkog suda za selekciju knjiga za nagradu Libar za vajk Vlatka Balinčić.

Za nagradu Libar za vajk konkuriraju knjižni naslovi nakladnika koji sudjeluju na 23. Sa(n)jam knige u Istri, objavljeni od 1. listopada 2016. do 1. listopada 2017. godine. Nagradom se želi potaknuti izdavače da stvaraju knjige koje neće biti isključivo komercijalnog karaktera, ali će biti dostupne i relevantne na tržištu, knjige koje će u našim bibliotekama ostati čuvane i korištene više generacija te pridonositi ukupnom poimanju naše kulturne baštine. Prvu selekciju knjiga napravit će stručni ocjenjivački sud sastavljen od četvero knjižara iz Hrvatske, u kojem su Vlatka Balinčić, Dražen Dabić, Dragana Vujatović i Ivica Vulić.

Nagrada Libar za vajk za nakladnika sastoji se od skulpture koju je oblikovao dizajner Mauricio Ferlin, kao i novčane nagrade u iznosu od 15 tisuća kuna, dok se nagrada za autora sastoji od iste skulpture, novčane nagrade od 5 tisuća kuna i prve pulske rezidencije za autora Azil Giardini 2 u trajanju od 15 dana. Novčani dio nagrade osigurao je sponzor Arena Hospitality Group. Nagrada Libar za vajk bit će svečano dodijeljena 10. prosinca 2017., zadnjeg dana 23. Sa(n)jam knjige u Istri, u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Za nagradu Libar za vajk glasuje čitalačka publika koju čine kupci knjiga internet portala Sa(n)jam knjige u Istri (www.sanjamknjige.hr) i kupci knjiga na Sa(n)jam knjige u Istri u razdoblju od 8. studenog do 8. prosinca 2017. Kupci trebaju tijekom trajanja tog razdoblja ispuniti glasački kupon za nagradu Libar za vajk i predložiti jednu od knjiga po vlastitom izboru, koje su ranije selektirali izdavači.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.