Kolumne

ponedjeljak, 21. kolovoza 2017.

Sonja Smolec | Edim Šahović: Nemir i sjena


Nemir i sjena roman je o konjima i ljudima. Zvuči jednostavno, ali nije tako. Premda su o konjima napisane mnoge knjige, ova ima svoje posebnosti. Autor nas upoznaje sa životom konja, jednom od najplemenitijih životinja, počevši od pradavnih dana, od prvih konja kojima su roditelji bili jednorozi. Već sam takav pristup priči, koji miješa stvaran život konja s elementima bajkovitosti, daje onu posebnu privlačnost ovoj knjizi.

Knjiga je tematski podijeljena u dva dijela, a mogli bi reći i čak i više. Prvi je dio o konjima koje upoznajemo kroz njihove živote, konje koji razgovaraju konjskim jezikom ali gotovo ljudskim glasovima. Autor vrlo vješto čitatelja uvodi u radnju čineći ga i samim dijelom te iste priče.

Akcije nikada ne nedostaje. Bez obzira radi li se o mirnom suživotu između konja i ostalih životinja, ili se radi o borbama za prevlast, do koje i ovdje, na žalost dolazi.

Uvodeći nas dalje u vrijeme prvih susreta čovjeka i konja, autor nas u drugom dijelu knjige upoznaje s plemenima za koje, prema opisima možemo pretpostavljati da smješta u kanadske predjele, planine, pored jezera i mora. No, to možda i nije toliko bitno koliko vještina da nam kroz više generacija ljudi, kroz nekoliko različitih plemena i njihov suživot ili borbe, dočara ljepote njihovog života, opasnosti s kojima su suočeni, filozofijom kojom žive usko povezani s prirodom i njenim zakonima.

Sam naziv romana, Nemir i Sjena, ima višestruko značenje. Nisu to samo imena konja, crnog i bijelog. To je sve ono što je u nama, dio naše dvojne i višeslojne osobnosti. Sve to dopunjeno je mudrim izrekama i životnim mudrostima koje se pojavljuju u knjizi autor nas ne opterećuje, već naprotiv, postavlja ih na pravim mjestima i time postaju integralni dio radnje.

Sadržaj knjige nemoguće je ispričati budući da se radnja zbiva kako kroz nekoliko generacija konja tako i kroz nekoliko generacija ljudi i plemena.

Čitatelju bi bilo daleko lakše pratiti radnju da je autor, budući da se u romanu pojavljuje veoma mnogo likova, ili na početku ili na kraju knjige stavio indeks imena. Tim više što se neka imena u novim generacijama ponavljaju.

Takav složeni  tekst, koji je napisan u pripovjedačkom tonu, izvrsno je zamišljen, no ipak bilo bi potrebno urednički ga dotjerati kako bi rečenice bile tečnije i prijelazi iz davnog u prošlo nesvršeno vrijeme logičniji, elegantniji, odnosno, da se pravilnije koristi imperfekt i pluskvamperfekt (prošlo nesvršeno vrijeme i opis radnje koja se dogodila prije neke druge radnje). Jednako tako trebalo je u nekim dijelovima napraviti prijelaz iz jedne radnje u drugu, ili podnaslovom ili nekim drugim razdjelnim znakom.

No, i bez svega spomenutog, knjiga se čita gotovo u jednom dahu. Autoru treba čestitati na ustrajnosti da takvu složenu ideju objedini i napiše ovakav složen roman gdje se miješaju bajka, fantazija, fikcija i stvaran život.

Ne treba zanemariti niti naslovnicu knjige, izvrsno odabranih likova, sukladnih boja i odabrane vrste slova za naslov, koja je u potpunom skladu s cijelom pričom.

Sve to ne bi bilo moguće da i sam autor nije velik ljubitelj konja, da svakodnevno ne živi s njima, da nije samo njihov hranitelj i osoba koja ih jaše, već i njihov dobar poznavatelj i prijatelj.

Naslov: Nemir i Sjena
Autor: Edim Šahović
Broj stranica: 320
Nakladnik: REDAK
Godina izdanja: 2016.
ISBN: 978-953-336-292-2
Tisak: digitalni tisak knjiga - print na zahtjev

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.