Kolumne

utorak, 15. kolovoza 2017.

Krunoslav Mrkoci | Crno-bijela fotografija




1.
Neke si trošne stvari prebrusio. Druge si ispolirao. Crvotočine su prisutne. Gdje su crvi? Rupe su prisutne. Rupe ostaju. Rupe svjedoče. O njima. O nama.

2.
U starim tunelima kolosijeci su isprekidani. Oni vode. Jedni na istok; drugi na zapad. Njima trčkaraju štakori. U ovećim skupinama.
Jedni skreću lijevo; drugi desno. Uznemireni svjetlom i koracima. Račvaju se. Oni trče naprijed. U tamu. U tamu. Bespovratno.
Ne žele svjetlo. Ne trebaju ga. Nisu navikli na njega.
Tuneli se račvaju na crno-bijelim fotografijama. Ljudi ne vole mračne tunele. U njih ne nose ogledala niti fotoaparate. U njima ne prave autoportrete niti selfije. Nema dovoljno svjetla.

3.
Štakorima ne trebaju ogledala. Niti dodatna svjetla. Oni ne prave selfije niti autoportrete. Oni znaju što su. I zadovoljni su time. Ne treba im povlađivanje. Dovoljan im je ćuh vjetra. I reagiranje. (Čuje se cviljenje i grickanje.) Štakori u hrpama prolaze. Tuneli ostaju. Bez traga autoportreta. Samo tragovi izmeta. I dva- tri krepana štakora. Nakon drugog koraka, s druge strane, desno. I stari drveni potamnjeli pragovi kolosijeka, impregnirani davnim gustim uljem ispalim s velikih mašina.

4.
Crno-bijele fotografije. Nebo je nagnuto danas. I miris ozona. Stvari su dodirnute njime. U zraku prisutna je tuga. I stanovito olakšanje. I miris sjete. Kao uvijek poslije kiše.
Olakšanje nosi osjet gubitka i smrti. Netko nas je napustio danas. Poginuli su neki dobri ljudi. Uvijek odlaze, u kišno poslijepodne.

5.
Negdje bukte vatre i plamte požari što ogoljuju zapuštene površine ljudskog nemara i paučine. Ogoljuju do kamena. Pauci se sklanjaju ispred vrućine i plamtećih jezika. Ne uspijevaju pobjeći u visine. Visine su okačene, i vise obješene o svilene niti, s drveta.

6.
U polju. I na brdu. Kamen do kamena: nekropola.

7.
Kako velik je zaborav! Nebo je nagnuto danas. Stvari su dotaknute njime. Život tone u sjećanje. I blijedi. Crno-bijela fotografija: tamne konture, izložene vremenu i svjetlu, postaju sve bljeđe. Tamni pokrov čuva oštrinu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.