Kolumne

nedjelja, 5. veljače 2017.

Sonja Smolec | Zygmunt Miloszewski: Zrno istine


Dugo mi je vremena trebalo od kad sam knjigu pročitala do konačne odluke da o njoj napišem prošireni osvrt. Zašto osvrt a ne recenziju? Premda je napisana kao krimić, što će ljubitelje tog žanra svakako privući, naročito one koji poznaju književni rad Zygmunta Miloszewskog, ova knjiga je, bez obzira na to što se radnja dešava u Poljskoj, politički i moralni manifest cijelom čovječanstvu. Stoga se ne treba čuditi što je to ujedno i najprodavanija knjiga nakladničke kuće „Edicije Božičević“.

Kroz, naoko, osobni preobražaj, ili želju da do njega dođe, kroz lik Theodora Szackog, autor opisuje svakog od nas u onim trenucima kad želimo pobjeći od samih sebe, dok nas naša prošlost neumitno slijedi poput sjene.

Čitajući ovu knjigu, još jednom sam dobila potvrdu o tome koliko malo, kao ljudi, znamo jedni o drugima, kako je i u trenucima najboljih namjera lako nekoga povrijediti. A kad se radi o cijeloj državi, o znanju koje nam je predstavljeno putem javnih medija, škola, nailazimo na slijepu točku. Koliko je tu istine, a o čemu se ne govori? Nitko osim stanovnika jedne zemlje, neće znati pravu istinu. Vrlo često čak ni oni.

Zygmunt Miloszewski je definitivno osoba koja, kako prošlost, tako i sadašnjost, ekonomsku i političku, može i zna prezentirati na najbolji mogući način – iz prve ruke. Možda će netko pitati, odakle mi hrabrost vjerovati da je ono o čemu Zygmunt Miloszewski piše upravo tako. O njegovom osebujnom i nagrađivanom književnom opusu moglo bi se pričati mnogo. Kao publicist, novinar koji je objavljivao dnevne vijesti, bio je veoma dobro upućen u sva društvena, ekonomska i politička događanja. U zemlji kao što je Poljska, (kao i u mnogim drugim zemljama) biti novinar njegovih karakteristika, opasno je zanimanje. Premda još uvijek mlad (rođen je 1976. godine), njegovo novinarsko iskustvo je veoma bogato što mu je svakako pomoglo pri pisanju svih romana i priča.

Semitizam i antisemitizam u Poljskoj... Tema o kojoj Miloszewski otvoreno govori. Tema, kao i tema vjere su one o kojima se, doslovce ne raspravlja, o njima se šapuće, ili još bolje – šuti. Miloszewski u knjizi Zrno istine, polako ljušti sloj po sloj otkrivajući nam ono čemu se mnogi ne bi nadali.

No, valja napomenuti da njegov stil pisanja nema nikakve veze sa stilom žurnalistike – odnosno dnevnih vijesti. Premda ga uspoređuju sa Stephenom Kingom, njihovi stilovi pisanja su veoma različiti.

Roman je tiskan uz potporu EU, u sklopu projekta Kreativna Europa. Čestitke nakladničkoj kući Edicije Božičević na izboru književnih djela koja objavljuje, a jednako tako i prevoditelju Mladenu Martiću koji je knjigu "Zrno istine" preveo s Poljskog jezika.

Zrno istine je roman koji čitatelja drži od prve do posljednje stranice, a ima ih skoro 400.

Moje iskrene preporuke!

Naklada: Edicije Božićević

O autoru:

Zygmunt Miłoszewski objavio je svoj prvi roman "Domofon" (Interkom) u 2005. To je horor priča o skupini ljudi zarobljenih u ukletoj stambeoje zgradi. Filmski Studio Zebra i Juliusz Machulski kupili su prava za filmsku adaptaciju romana "Domofon". Njegov drugi roman je "Zmijska planina" (Góry Zmijowe), fantazija za mlađe čitatelje. Njegova treća knjiga, "Upleteni" (Uwikłanie), do sada je njegov najveći uspjeh. To je nagrađivani kriminalistički roman za koji je Miłoszewski osovji High Calibre nagradu za najbolji poljski kriminalistički roman Godine 2007. roman "Upleteni", objavljen u Velikoj Britaniji i SAD-u u 2010. godini u nakladi Bitter Lemon Press. Sljedeći nastavak "Uplitanja" sgdje je glavni lik, tužitelj Teodor Szacki je "Zrno istine" ( "Ziarno Prawdy" '). Objavljena je 5. listopada 2011. godine u Poljskoj, te u 2012. godini u Velikoj Britaniji i SAD-u u nakladi Bitter Lemon Press. Sljedeći nastavak je najavio da će biti objavljen u 2013. Sve Miłoszewski knjige su prevedene na više jezika, uključujući engleski, francuski i njemački. "Zrno istine" nagrađen je nagradom "Veliki kalibar", za najbolji poljski kriminalistički roman godine 2011.


Izvor: Wikipedija, prilagođeno

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.