Kolumne

nedjelja, 27. studenoga 2016.

Maja Cvek | Voda Manduševca i dalje teče


Hrvatski povjesničar, teolog i pravnik Adam Baltazar Krčelić (1715-1778) piše ovako:
„Vekivečki Zagreba zdenec, nigdar jošče ni presahnul…"

Vjerojatno je, da se današnji zdenac - omiljeno sastajalište mladih, meta brojnih turista i jedna od lijepih vizura glavnog zagrebačkog trga, nije nalazio  na mjestu gdje se nalazi danas, no on je svakako zvijezda brojnih zagrebačkih legendi, a njegove  kapi i danas pršte i osvježavaju.


Jedna od priča vezanih uz Manduševac, govori nam kako je ovaj zdenac nastao.

I u tu je upleten lik djevojke Mande, ali ne one koja je njegovala ranjenog viteza noseći mu vodu s izvora, već djevojke koja je slučajno spasila svoje sugrađane od strašne žeđi.

Zbilo se to u vrijeme provale tatara u Zagreb. Grad je bio razoren, posvuda se širio miris paljevine, a  hrpe ruševina izmijenile su njegov izgled. Unakaženi leševi ležali po uskim gradskim ulicama, trgovima, u popaljenim i uništenim domovima. Nadaleko se širio smrad  pobijene stoke. Čak ni katedrala nije bila pošteđena. Sve što je vrijedilo bilo je odneseno, a kipovi razbijeni. Prostor katedrale tatari su pretvorili u konjušnicu gdje su čuvali svoje konje.

Poslije njihova odlaska, u gradu je zavladala žeđ, budući da je voda u bunarima i zagrebačkim potocima bila zatrovana tatarskim otrovom, kao i leševima ubijenih ljudi i životinja.

Oni sretniji i spretniji stanovnici  koji su uspjeli  pobjeći pred divljim osvajačima i skloniti se u  guste šume Medvednice, napokon su se vratili u grad.  No vodu  nisu mogli koristiti. Nastala je panika zbog strašne žeđi i gotovo su svi krenuli u potragu za izvorom pitke vode.

U  šumi iznad grada,  u svojoj skromnoj  kolibi, stanovala je djevojka po imenu Manda. I ona je pošla u potragu za vodom, kako bi pomogla svojim sugrađanima. Lutajući šumom, slučajno je ispod nekog grma pomaknula kamen ispod kojeg se nalazila gorska vodena žila.

Voda je naglo potekla s brda prema gradu, stvarajući potočić. Vidjevši obilan mlaz vode kako neobuzdano teče, građani su ga zaustavili, ogradivši ga  kamenjem. Tako je nastao zdenac koji je  Mandi u čast,  dobio  ime - MANDUŠEVAC.

Maja Cvek – Knežijanka
„Zagrebačke crtice“  - Zagreb, 2016.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.