Kolumne

petak, 4. studenoga 2016.

Denis Peričić | Kruno Šafranić: "Dejan Dobrinić i čudnovati puteljak I - Puteljkovi prijatelji"


Autentični hrvatski fantasy roman

Roman koji je pred Vama zacijelo će steći vjernu publiku, posebice među mlađim čitateljima, ali i među mnogim ljubiteljima fantastične književnosti, točnije onoga književnog žanra koji opisujemo terminom fantasy.

Na početku dugog druženja s Dejanom Dobrinićem i Čudnovatim puteljkom možda je najvažnije istaknuti da je riječ o autentičnom hrvatskom fantasy romanu: nije mu samo autor, Kruno Šafranić, iz Hrvatske, nego su i glavni likovi stanovnici naše domovine, stoga i radnja počinje u Hrvatskoj.

Dakako, kako roman odmiče – i kako to već biva u svakom pravom fantasyju – Puteljak će Dejana i njegovu družinu odvesti u druge, tajnovite i zapanjujuće svjetove, pri čemu će se rasplamsati sav vatromet autorove prebogate mašte.

Baš kao i, primjerice, u teškom i mračnom romanu Talisman Stephena Kinga i Petera Strauba, razrješenje sudbine Dejanove obitelji, pogođene stvarnim životnim nedaćama, izravno ovisi o iskušenjima s kojima se Dejan i njegovi prijatelji moraju suočiti u onostranim svjetovima. Stoga, u jednom odvjetku svoje razgranate radnje, Čudnovati puteljak prerasta u roman o stvarnom životu: u pripovijest o odrastanju, mladenačkim ljubavima, domoljublju, hrabrosti, požrtvovnosti, samoprijegoru, suočavanju sa samim sobom, prerastanju vlastitih slabosti i drugim istinskim ljudskim vrijednostima, kao i njihovim suprotnostima kao što su alkoholizam, materijalizam, prijetvornost, izdajstvo, pa i seksualno neprihvatljivo ponašanje.

Denis Peričić - Iz Predgovora

WEB knjižara:

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.