Kolumne

subota, 23. srpnja 2016.

"Brod knjižara - brod kulture" isplovljava u subotu u Makarskoj


https://www.hina.hr/slike/2016/20160722/P-H20160722000424.jpgKulturno-turistička manifestacija "Mastercard Brod knjižara – Brod kulture" u subotu, 23. srpnja na makarskoj rivi počinje turneju tijekom koje će obići četrnaest gradova i mjesta duž jadranske obale.

Na ovogodišnjoj turneji projekt slavi svoje deseto, jubilarno izdanje i do 5. kolovoza uplovit će u Brela, Vrbosku, Postira, Rogoznicu, Šibenik, Tkon, Silbu, Krk, Rab, Zadar, Sv. Filip i Jakov, Zlarin i Trogir. 

Na ovoljetnom izdanju brodske turneje gostuje američki pisac i autor knjige "Propuh, papuče & punica - Vodič za preživljavanje u Hrvatskoj" Cody McClain Brown te niz domaćih autora, među kojima su Lana Derkač, Rosi Kugli, Andrea Petrlik Huseinović, Silvija Šesto, Ivana Šojat, Sonja Zubović, Kašmir Huseinović, Enes Kišević, Stjepo Martinović, Nikica Petković, Davor Šalat i Zdenko Bašić.
Na osvojenom nagradnom krstarenju bit će i Marija Rakić Mimica, pobjednica natječaja za najbolju kratku priču, čiji je "Otok" uvršten u knjigu "20+1 najbolja priča za ljeto 2016", koja donosi izbor radova s natječaja i bit će predstavljena na Brodu. 

Osim književnih večeri s američkim i hrvatskim piscima te promocija knjiga, "Brod knjižara" nudi besplatne kreativne radionice, kazališne predstave za djecu i odrasle te koncertni program čija je posebna gošća Ruža Janjiš, ovogodišnja pobjednica showa The Voice.  

Po riječima Igora Gerenčera, organizatora projekta, tijekom deset godina postojanja "Brod" je postao prepoznatljiva ljetna tradicija koja je donijela kulturu u više od 80 gradova i mjesta na Jadranu. "I ove ćemo godine posjetiteljima Broda predstavit ćemo odlične autore iz svjetske i domaće književnosti te niz kulturnih i zabavnih sadržaja", najavio je. 

Manifestacija okupljajući pisce domaće i inozemne književne scene  promiče kulturu čitanja i pisanja, a ove godine partner su joj Sjedinjene Američke Države, koje će posjetiteljima približiti svoju kulturnu baštinu.

Svaki grad u koji se uplovi predstavit će i svoje posebnosti - u programu sudjeluje 14 turističkih zajednica koje u suradnji s lokalnim knjižnicama, školama i centrima za kulturu pripremaju nastupe klapa, kulturno-umjetničkih društava, folklornih, plesnih i učeničkih skupina.  

U posljednjih devet godina "Brod" je ugostio više od 400 domaćih i stranih književnika, pjesnika, publicista, glumaca i glazbenih umjetnika i organizirao niz besplatnih kazališnih predstava, promocija knjiga i autora, čitanja stihova i književnih radionica, recitala, koncerata.

Izvor podataka: Hina

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.