Kolumne

ponedjeljak, 6. lipnja 2016.

Jelena Hrvoj | Cody McFadyen: Čovjek iz sjene


Što se događa kada više nemate što izgubiti? Kada vaš smisao života prestaje iza vela zlobe i tragedije? Nastaviti živjeti ili potonuti?

„Čovjek iz sjene“ je prva knjiga u serijalu o specijalnoj agentici Smoky Barrett, jednog od mojih književnih miljenika Cody McFadyena.

„Sanjam jedan od snova. Samo ih je tri; dva su prekrasna, jedan nasilan, ali nakon svih ostajem sama i drhtim.“

Smoky Barrett mlada je FBI agentica kojoj se savršen život lomi preko noći. Naime, manijak jedne noći provaljuje u njezinu kuću, te joj ubije supruga i kći, a nju unakazi prije nego li ga uspije savladati i ubiti. Sada se Smoky bori sa unutarnjim demonima, bori se sa strahom i činjenicom da je ostala samo sjena žene koja je nekada bila. No, sve se to mijenja u trenutku kada saznaje za smrt svoje najbolje prijateljice Annie King. Annie je brutalno ubijena, a njezina kći, Smokyino kumče, jedva preživi vezana uz truplo svoje mrtve majke. Da stvar bude bizarnija, ubojica ostavlja pismo upućeno samoj Smoky.


Novi ubojica, novi slučaj, možda je to baš ono što je potrebno da se Smoky othrva od straha i ponovno počne raditi ono što najbolje zna. Započinje igra „mačke i miša“ koja je toliko vješto isprepletena da jedino što preostaje je nagađati i nadati se. Od samog početka romana počinjee svakoga promatrati kao žrtvu, ali i potencijalnog ubojicu. Novi serijski ubojica koji stoji korak ispred Smoky i njezinog tima samog sebe naziva Jack ml. I uvjeren je da je upravo on potomak zloglasnog Jacka Trbosjeka.

„I,ne zaboravite-nikakvi glasovi, nikakve naredbe od Boga. Sve što moram slušati kako bih znao tko sam kucanje je vlastitog srca.
                                                                                                      Iz pakla;Jack ml.“

Roman je napisan toliko vješto da ga doslovce ne možete ispustiti iz ruku. Čita se u jednom dahu i napetost ne popušta od prve pa sve do posljednje stranice. McFadyen majstorski psihologizira likove i dovodi ih u visoko emotivne situacije sa kojima je lako suosjećati.

„Stjeraj me u kut i koncept dobrog i lošeg možeš baciti kroz prozor. Jedino mi je stalo da izađem iz tog kuta i borit ću se koliko god prljavi mogu da se to ostvari.“

Stvar koja me najviše fascinirala u romanu „Čovjek iz sjene“ je savršeno odigrana uloga ubojice. McFadyen opisuje savršeno inteligentnog, devijantnog ubojicu gladnog pozornosti koji ujedno živi pod pritiskom perfektno ispričane priče njegove prošlosti i nasljeđa. Koje je to nasljeđe i hoće li Smoky zatvoriti svoje demone u tamnicu uma? To ostavljam vama da sami saznate. Uvjerena sam kako će vas oduševiti kao i mene. Ovaj roman od mene dobiva ocjenu pet plus.

Naklada: Znanje d.o.o.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.