Kolumne

petak, 18. ožujka 2016.

Elvira Bugarić | Dragan Velikić: Islednik

Islednik
Doista sam uživala sam u čitanju ove predivno pisane samorazotkrivajuće ispovijesti. Međutim, nekako mi je teško dojmove o ovoj knjizi staviti na papir pa ću početi s citatom iz knjige.

„Što je roman do pokušaj da se nekoliko kadrova svakodnevice dovede u uzročno-posledični sled, da se oslobodi priča koja postoji kao što postoji skulptura u komadu neobrađenog kamena. Svako u sebi nosi nevidljivu biblioteku, hor nenapisanih romana“.

Ovo je jedan od mnogih citata koje sam obilježila u romanu Islednik. Nakon što je piscu tijekom njegovog boravka u Budimpešti umrla majka, on putuje u svoju, ali i njenu prošlost. Odrastao je u Puli te se vraća na ulice svoje mladosti i ponovo proživljava sjećanja na majku, ali i svoje djetinjstvo provedeno pod strogim majčinim nadzorom. U isto vrijeme suočava se i sa samim sobom, s brojnim unutarnjim konfliktima koje mu je odgoj ostavio u naslijeđe. Između ostalog, majka mu je imala patološku potrebu za redom. Svijet je pokušavala podvrgnuti svojim pravilima, ali to je uglavnom rezultiralo frustracijama. Životu je nedostajalo slobode, a majčina potreba za redom ostavila je posljedice.

„U hotelu živim u trećem licu. Sa drugom glavom. Ostavljam tragove. Ne namještam krevet. Uživam u luksuzu nereda. U slobodi. Jer, urednost nije ništa drugo do odsustvo života. Trijumf groba. 'Misli malo', čujem majku. To je značilo samo jedno: misliti onako kako ona misli.“

Dok s piscem obilazimo Pulu, a kasnije i Solun, Rašu i neka druga mjesta, on nam razotkriva ne samo povijest tih mjesta, već i svoju skrivenu nutrinu. Velikićev Islednik „isleđuje“ cijelu jednu epohu, ali i čitav jedan unutarnji psihološki svijet. Svaki kutak grada otkriva novo sjećanje i vodi do novih spoznaja o samome sebi, a pisac nerijetko izgovara i ono što bi netko drugi na njegovom mjestu prešutio.

Knjiga je bogata reminiscencijama i zapravo ju je teško opisati. Zato ju uzmite u ruke i krenite s čitanjem, pa nakon toga odlučite da li je to knjiga za vas. Mene je osvojila već nakon prvih par pročitanih stranica.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.