Kolumne

nedjelja, 3. siječnja 2016.

Sonja Smolec | Matilda Mance: Ubojstvo na Sjajnom balu

Još jedan roman Matilde Mance koji me tematikom i radnjom u potpunosti zaokupio.
Ubojstvo na sjajnom balu
Mjesto radnje grad je Varaždin, poznat po svojoj uzbudljivoj političkoj i kulturnoj prošlosti koja ga je snažno obilježila i učinila zanimljivim mjestom zločina i kriminala u romanu Ubojstvo na Sjajnom balu.
Jedna od posebnosti je i Sjajni bal što ga organizira žena rođena u tim krajevima a navodno, sretno udana za bogatog austrijskoga poduzetnika. Kako često uz mnoge kriminalne radnje što dovode do tragedije idu ljubav, preljub i ljubomora tako to ni u ovom romanu nije zaobiđeno. Zgrtanje novca je cilj koji ne bira sredstvo čak i kad vodi u tragediju i nesreću. 
Iako se krivca, kojega je Matilda Mance zanimljivo "upakirala", može nanjušiti vrlo brzo to nije umanjilo zanimljivost romana. Čekanje na ključne detalje drži čitatelja u neizvjesnosti i napetosti do samoga kraja.
Autentičnosti pridonosi autoričina profesionalna povezanost s područjem o kojem piše. Tako književnica u svom romanu plete finu mrežu u koju upliće dobre i loše policajce, baš kao i u stvarnosti. Njeni likovi stoga djeluju uvjerljivo i životno sa svim svojim manama i vrlinama.
Dok čitatelj istovremeno strepi nad krivo optuženim, dok se ljuti na njegovu ženu koja ga u bijesu i ljubomori optužuje za ubojstvo, polako iz sjene otkriva se cijeli niz likova direktno ili indirektno povezanih. Iznenađenja su velika i neočekivana jer lanac kriminala usisava kao zloslutni vir ne birajući svoje žrtve. Jedino važno jest da žrtva poklekne iz nekoga razloga i da se odazove zovu novca. U romanu Matilde Mance kad se povuče prava potka u tkanju romana započinje rasplitanje te iz vreće likovi iskaču i nose svoju boju kojom slažemo uzbudljiv mozaik kriminala i tragedije sve dok i konačna slika mozaika ne bude potpuna. Nema nevažnih likova. Svi upleteni povezani su kao karike u lancu te jedna bez druge ne bi mogla funkcionirati.
Ljubiteljima kvalitetnog domaćeg krimi-romana Ubojstvo na Sjajnom balu bit će prava poslastica.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.